mainos

20.5.2025

Mitä tehdä, jos käytetty auto hajoaa heti oston jälkeen?

Välillä käy niin ikävästi, että kun olet ostanut käytetyn auton autokaupasta niin auto ei toimikaan halutulla tavalla kovin kauaa. Tässä artikkelissa käydään läpi oikeuksiasi, kun käytettynä ostettu auto hajoaa.

Otsikko ”Mitä tehdä, jos käytetty auto hajoaa heti oston jälkeen” on tähän artikkeliin vähän harhaanjohtava. Ajatus otsikkoon tuli meidän aina välillä saamista yhteydenotoista, joissa henkilö aloittaa keskustelun siten, että mitä nyt pitäisi tehdä, kun ostamani käytetty auto hajosi heti oston jälkeen. Vähän aikaa, kun siinä on sitten juteltu, niin käykin ilmi, että autolla on ajettu kymmenisen tuhatta kilometriä ja auto on toiminut moitteettomasti lähes puoli vuotta.

No miksi tämä on sitten tärkeä tieto, kun kuluttajansuojalaissa on se vuoden aika, jonka aikana virheen katsotaan olleen autossa ostohetkellä. Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että mitä pitempään autoa on käytetty, sitä monimutkaisemmaksi auton virheistä riiteleminen Suomessa on. Tässä alleviivaan tuota Suomi sanaa, eli muissa EU-maissa tuolla ajalla ei lähtökohtaisesti ole juuri merkitystä, koska direktiivi on kirjoitettu kuluttajaa suojaamaan ja sitä myös siten muissa EU-maissa noudatetaan. Tuolla vuoden virheolettamalla on juuri haluttu poistaa se ongelma, että auton ostanut kuluttaja joutuu hankkimaan näyttöä viasta, koska vuoden ajan se asia on nakattu myyjän harteille. Suomessa asia on hieman toisin ja täällä ajalla on väliä. Tämä artikkeli siis käsittelee tilannetta, jossa auto on ostettu puolivuotta sitten ja sillä on keritty ajamaan noin kymmenentuhatta kilometriä.

Reklamaatioon ei ole merkitystä sillä, onko auto oikeasti hajonnut heti oston jälkeen vai puolenvuoden päästä. Jos auton moottori hajoaa tuon kymmenentuhannen kilometrin jälkeen kaupoista niin ensimmäiseksi sinun tulee reklamoida myyjää siitä mitä on tapahtunut. Sähköposti tai tekstiviesti riittää tähän oikein hyvin. Myyjän pitää lain perusteella vastata tuohon viestiin siten, että hän korjaa auton kuluitta, jotta auto kannattaa myyjän haltuun antaa. Mikäli myyjä vastaa esimerkiksi, että hinauta auto heille niin katsotaan, mikä autossa on vialla ja miten kustannukset jaetaan niin tällöin herätyskellojen pitäisi jo soida. Tämmöisen viestin lähettämällä myyjä ei yksiselitteisesti kanna hänelle kuuluvaa vastuuta ja tällöin kannattaa selvitellä esimerkiksi LakiLehtosen sivuilta omia oikeuksiaan jo ennakolta.

Mikäli myyjä ei tuohon kuluttomaan korjaukseen heti suostu niin sitten seuraavaksi kannattaa hinauttaa auto johonkin korjaamoon, jolla ei ole kytköstä auton myyneeseen tahoon. Valitun korjaamon kanssa sovitte, että korjaamo tekee autoon sellaisen vikadiagnoosin, että voit kertoa myyjälle mikä autossa on hajalla ja miten paljon sen korjaaminen maksaa. Mikäli auton vaihdelaatikko on esimerkiksi täysin hajalla, niin sinulla on tässä vaiheessa oikeus purkaa autokauppa. Tästä eteenpäin kaikki kuitenkin riippuu sinun omista neuvottelutaidoistasi ja tietysti myyjän asenteesta. Jos pääset myyjän kanssa sellaiseen sopuun, että olet siihen itse tyytyväinen, niin ota se. Usein se sopu ei ole se, että kauppa puretaan ja myyjä maksaa sinulle kaikki kulut. Jos saavutettu sopu on kuitenkin sinusta hyvä, niin siihen kannattaa tarttua, jos ei halua riidellä.

Aika monessa tapauksessa tämä on se piste, jossa auton ostanut henkilö on meihin yhteydessä ja tiedustelee mitkä ovat hänen oikeutensa ja mitä hänen kannattaa asiassa tehdä. Yleensä meille soittamalla saat autoasioissa hyvin selkeän vastauksen siitä kannattaako asiaasi viedä eteenpäin vai oletko jo saanut neuvoteltua sellaisen sovun, ettei meistä ole sinulle juurikaan hyötyä.

No miten se, että auto hajoaa kotimatkalla tai puolenvuoden päästä sitten vaikuttaa asiaan. Ensinnäkin mitä pidempään auton ostamisesta on kulunut, niin sen suurempi mahdollisuus myyjän on vedota siihen, että vika on syntynyt ostajan tekemien toimien takia. Jos autossa on esimerkiksi ollut määräaikaishuolto kolmen kuukauden kuluttua myyntihetkestä eikä sitä ole tehty aivan prikulleen valmistajan ohjeiden mukaisesti, niin myyjällä on mahdollisuus tällaisissa tilanteissa esittää väite, että väärin tehty huolto on ainakin osin syypää auto hajoamiseen. Myyjän tulisi tietysti pystyä tästä esittämään todiste, mutta olen tässä vuosien mittaan havainnut, että välillä tämmöisiä väitteitä ainakin osin uskotaan ilman sen suurempia todisteita. Tai, vaikkei niitä täysin uskottaisikaan niin tämmöiset väitteet monesti johtavat esimerkiksi purkuvaatimuksen kaatumiseen ja tällöin käräjäoikeus antaa omasta mielestään Salomonin tuomion tuomitsemalla purun sijaan hinnanalennuksen.

Kirjoittaja:
Petteri Lehtonen, Osakas, OTK
Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy

Laki Lehtonen on Suomen johtava kuluttajariitoihin erikoistunut lakitoimisto. Riidan kohteella ei ole lainsäädännön kannalta suurta merkitystä, mutta olemme parhaimmillamme teknisissä asioissa, kuten autoriidoissa, moottoripyörissä, veneissä, asunnoissa ja remonteissa. Avustamme kuluttajariidoissa sekä yrityksiä että kuluttajia. Alkukartoitus on aina maksuton - ensimmäisen yhteydenoton aikana saat tietää, riittääkö sinulle yleinen neuvo vai tarvitsetko lakipalveluita.

Luetuimmat