Rengastesti: pitoa pakuun – testasimme pakettiautojen kesärenkaat

17.4.2024
Teksti Juuso Kallioinen
Kuva Ville-Veikko Heinonen

C-renkaat eli tuttavallisemmin pakettiautojen renkaat kehittyvät siinä missä muutkin rengastyypit. Mallien elinkaaret ovat kuitenkin henkilöautorenkaisiin verrattuna pidempiä, joten uutuuksia nähdään harvakseltaan. Tässä tilannekatsaus kahdeksan kilpailijan voimin.

Pakettiautot on suunniteltu painavampien kuormien kuljettamiseen kuin henkilöautot, joten myös renkaiden on kestettävä kovempaa rasitusta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa suurempaa kuormankantokykyä ja parempaa kulumis- sekä vaurionkestoa. Pakettiautoissa on myös tarpeen käyttää henkilöautoja merkittävästi korkeampia rengaspaineita, ja C-renkaissa esimerkiksi 3,5-4,5 barin paine edustaa ihan arkipäivää.

C-renkaiden rakenne on huomattavasti henkilöautorenkaita tukevampi. Eroja löytyy renkaan rungosta, sivuseinämistä, pintakumiseoksista ja itse kuviosta. Lähtökohtana on siis kestävyys, ja muut ominaisuudet pyritään sovittamaan siihen mahdollisimman hyvin. Loppukäyttäjän kannalta kyse on yhtä lailla turvallisuudesta kuin ekonomiasta.

Eroa henkilöautorenkaisiin ei tarvitse välttämättä kaivella edes rakenteesta, sillä jo rengasmerkintöjen silmäily paljastaa merkittäviä poikkeavuuksia.

Siinä missä 215/65 R16 -henkilöautorenkaiden tyypillisin kantavuusluokka on 98, ja XL (extra load) tunnuksella varustetuissa 102, on nyt testattujen C-renkaiden kuormitustunnus 109/107. Tämä Li-kuormitustunnus (load index) kertoo yhden renkaan maksimikantavuuden kilogrammoissa. 98 tarkoittaa 750 kg:n ja 109 vastaavasti 1 030 kg:n kantavuutta. Pakettiautorenkailla on siis vastaavan kokoisiin henkilöautorenkaisiin verrattuna helposti yli 1 000 kiloa suurempi kokonaiskantavuus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Testirenkaat koko 215/65 R16 C

  • Barum Vanis 3
  • Bridgestone Duravis Van
  • Continental Van Contact Ultra
  • Kumho Por Tran KC53
  • Maxxis Vansmart MCV3+
  • Michelin Agilis 3
  • Nokian Tyres Hakka Van
  • Rotalla Transporter RF09

Haluatko jatkaa lukemista?

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.