Rengastestissä ekorenkaat – ne paremmin pyörivät

12.4.2024
Teksti Pasi Piironen / Test Finland Oy
Kuva Ville-Veikko Heinonen

Sähkö- ja hybridiautojen yleistyessä renkaan vierintävastukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Herkästi rullaava rengas säästää energiaa ja lisää toimintamatkaa. Ekorengas ei kuitenkaan ole tähän asti ollut se turvallisin valinta auton alle. Selvitimme, onko asiaan tullut viimein muutos.

Sähköistyvä liikenne luo autoalalle paineita monessa suhteessa. Suurin osa autonvalmistajista kipuilee edelleen EU:n asettaman 95 g/km -hiilidioksidipäästörajan kanssa, jonka alittaminen koko malliston keskiarvona ei onnistu ilman sähköautoja ja ladattavia hybridejä.

Suomessakin ajoneuvojen energiatehokkuus on saanut aivan eri painoarvon aikaisempiin vuosiin verrattuna. Lokakuusta 2021 lähtien kuluttaja on voinut ostaa uuden auton ilman autoveroa, kunhan se on ollut täyssähköinen. Myös lataushybrideissä autoveroprosentti on ennennäkemättömän alhainen.

Meidän markkinoillamme lataushybridien ja täyssähköautojen osuus uusien autojen kokonaismyynnistä ylitti viime vuonna ensimmäistä kertaa 50 prosentin tason. Moni näistä autoista varustetaan tehtaalla ensiasennuskesärenkailla, joiden vierintävastus on nimenomaan autonvalmistajan vaatimuksesta optimoitu mahdollisimman alhaiseksi. Samasta renkaasta voi siis olla yleisessä myynnissä eri versioita toisistaan poikkeavalla vierintävastusluokituksella, vaikka renkaan nimi ja mallimerkintä olisivat täysin samat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Testirenkaat koko 205/55 R16

  • Bridgestone Turanza Eco
  • Continental Conti.eContact
  • Falken Ziex ZE310A Ecorun
  • Kumho Wattrun VS31
  • Michelin e.Primacy
  • Nexen N Blue S
  • Nokian Tyres Hakka Green 3
  • Westlake Zuper Eco Z-107

Haluatko jatkaa lukemista?

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.