Triumph Bonneville T120

Ajoneuvot Koeajo 20.3.2016

Koeajo: Lähes 60 vuoden aikamatka – Triumph Bonneville T120

Vuoden 1959 ulkonäkö yhdistyy tämän päivän tekniikkaan.

Kun vuoden 2016 Triumph Bonneville T120 asetetaan rinnakkain vuoden 1959 Bonnevillen kanssa, niin yhteisiä piirteitä löytyy paljon. Ulkonäön lisäksi Triumphin retro tunnelma välittyy myös kuljettajan ajotuntumaan, mikä on ainutlaatuista uuden pyörämallin kyseessä ollessa.

Retro tunnelma lähtee ajoasennosta

Kapea tankki, pysty ajoasento ja normaalia katumoottoripyörän ohjaustankoa leveämpi tanko tekevät ajoasennosta pystyn ja samalla ryhdikkään. Kaksi klassisen pyöreää ja kromikehyksistä mittaria sopivat tyyliin, vaikka itse mittaritaulut lcd-näyttöineen kielivätkin nykyajasta. Koeajoyksilöissä sattuu vielä olemaan mailimittari parantamassa tunnelmaa.

B32A4774

Vaihteisto ei ole sporttipyörämäisen kevyt, mutta sen toiminta on Bonnevillen tyyliin sopiva. Kytkin on jäykempi kuin 900-kuutioisessa Triumph Street Twinissä. Se ei kuitenkaan ole liian jäykkä, vaan paremminkin tunnokas. Sekä kytkin- että jarrukahvassa on etäisyyssäädöt, mikä ei ole kovin tavanomaista tässä hintaluokassa. Viileässä säässä ajetun koeajon aikana vakiovarusteiset kahvanlämmittimet nousevat arvoonsa.

Parhaimmillaan matalilla kierroksilla

Vaikka moottorin äänet sivusta kuunneltuna vaikuttavat jopa vaisulta, niin ajon aikana kypärän sisään kuuluva ääni on juuri sopivan voimakas. 1200-kuutioinen moottori vääntää vahvasti 1500 kierrokselta lähtien eikä moottoria tarvitse kierrättää 7 000 kierroksen punarajalle asti. Se on sitä paitsi turhaa, sillä 105 newtonmetrin maksimivääntömomentti saavutetaan jo 3 100 kierroksella. Edeltävän mallin 865-kuutioiseen moottoriin verrattuna vääntömomentti on kasvanut peräti 54 prosenttia.

IMG_7158

Triumph on onnistunut kätkemään perinteisen ulkokuoren uumeniin runsaasti nykyaikaista tekniikkaa. Kuljettajan valittavissa on kaksi ajotilaa, Road ja Rain. Molempien maksimiteho on sama, mutta Rain-tilassa moottori reagoi rauhallisemmin kaasukahvan liikeisiin. Luistonesto kuuluu vakiovarustukseen, samoin lukkiutumattomat jarrut sekä elektroninen ajonesto ja led-päivävalot.

Vaatimattomuus kaunistaa

Nissinin kaksimäntäiset jarrusatulat ovat vaatimattoman näköiset. Tehoa niissä on riittävästi normaaliin katuajoon. Kayaban valmistama jousitus on säädetty mukavuuspainotteisesti pehmeäksi. Vain takajousituksen esijännitys on säädettävissä. Kun sitä ajotauolla kiristetään perusasetuksesta kaksi pykälää tiukemmalle, huomaa parantuneen ryhdikkyyden saavan aikaan Bonnevillen selvästi terävämmän kääntymisen mutkissa.

IMG_7161

Bonnevillessä yhdistyvät taidokkaasti retro ulkonäkö ja nykyaikainen tekniikka. Runko, moottori, jousitus ja jarrut ovat tekniikaltaan tätä päivää, joten ajo-ominaisuudet ovat hyvällä tasolla. Myös huoltoväli on pitkä, öljynvaihtovälin ollessa 16 000 kilometriä. Polttoaineen kulutukseksi ilmoitetaan 4,5 litraa sadalla kilometrillä.

 

 

AP1_0221

Triumph Bonneville T120

Moottori: kaksisylinterinen rivimoottori, nestejäähdytys
Iskutilavuus: 1200 cm³
Teho: 80 hv (59 kW) / 6 550 k/min
Vääntö: 105 Nm / 3 100 k/min
Vaihteisto: 6 vaihdetta ja ketjuveto
Kulutus ja päästöt: 4,5 ltr/100 km ja CO2 103 g/km
Hinta: 14 900 €

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat