Toyota GT86

Ajoneuvot Koeajo 1.2.2017

Koeajo: Toyota GT86 on auto, jota Suomi tarvitsee

Urheiluauto Toyota GT86 edustaa yksinkertaisten ajajanautojen harvalukuista joukkoa. Hyvää: erinomainen ajettavuus, lukkoperä vakiovarusteena, tasapainoinen paketti. Huonoa: moottori kaipaisi hienosäätöä.

Kun autossa on 200 hevosvoimaa ja ahtaat takaistuimet, ei sillä tavoitella myyntitilastojen kärkisijoja. Urheiluautoperinteille uskollinen Toyota GT86 edustaa aivan erilaista Toyotaa, kuin Yariksen, Auriksen ja Avensiksen kaltaiset perheautot.

Silti GT86 on tärkeä auto – niin Toyotalle, kuin suomalaisillekin. Nyt kevyessä kasvojenkohotuksessa ehostuva automalli oli ilmestyessään vuonna 2012 tärkeä herätysliike Toyotalle. Ajettavuudellaan ja hauskuudellaan kehuttu sportti innoitti autojättiä panostamaan perheautojen ajo-ominaisuuksiin. Tuloksen huomaa uuteen TNGA-perusrakenteeseen tehdyissä autoissa, kuten uudessa C-HR -crossoverissa.

Toyota GT86

Subarun tehtaalla rinnakkaismalli BRZ:n kanssa valmistuva Toyota GT86 uudistuu viiden vuoden malli-iästään huolimatta hyvin kevyesti. Ulkopintaa on ehostettu ledivaloin ja uusin puskurein. Valmistajan mukaan muutokset eivät ole vain visuaalisia, sillä leveämmän takaspoilerin kanssa uusien puskureiden kerrotaan vakauttavan autoa korkeissa vauhdeissa.

Toyota GT86

Alcantaraa ja hiilikuitujäljitelmää

Sisätiloja on ehostettu asiakkailta saadun palautteen perusteella. Aiemmin ajamiseen pyhitetty ohjauspyörä on saanut painikkeet mittariston värinäytön ja äänentoiston ohjaamiseen, ja halkaisijan kerrotaan kutistuneen 3 millimetriä.

Toyota GT86

Mittariston ilme on uusien värien ja fonttien ansiosta aiempaa moderni ja urheilullisempi. Keskelle sijoitettua kierroslukumittaria on käännetty kulmaan, jossa huipputehon tuottava 7000 rpm osoitetaan nyt mittariston ylälaidassa. Oikean laidan pikkumittarit korvaava näyttö kertoo nesteiden lämpötiloja, kierrosaikoja, G-voimia ynnä muita tarpeellisia tietoja.

Toyota GT86

Kojelautaa hallitsevan 6,1-tuumaisen Toyota Touch 2 -kosketusnäytön lisäksi sisustamuutokset rajoittuvat lämmityslaitteen paneelin ja ikkunanostinten ympäristöön ilmestyneisiin hiilikuitupaneeleihin ja Alcantara-pintoihin.

Muutokset riittävät erottamaan vuosimallin 2017 GT86:n vanhemmista, mutta uutta navigointijärjestelmää lukuun ottamatta ne tuskin vaikuttavat päivittäiseen käyttöön. GT86:n ohjaamo on edelleen rakennettu ajamista varten: ajoasento on hyvä, polkimet aseteltu oikeaoppisesti välikaasuja varten ja kuusivaihteisen manuaalin vaihdekeppi on hyvin käsillä.

Hienosäätöä erinomaisuuteen

Alkuperäisen Toyota GT86:n erinomaisen ajettavuuden ansiosta Toyota olisi voinut jättää muutokset pelkästään kosmeettisiksi. Siihen japanilaiset eivät ole tyytyneet, hienosäätöä on riittänyt niin öljyisiin kuin sähköisiinkin osiin.

Toyota GT86

Toyota tähtää alustan muutoksilla parempaan ajettavuuteen ja mukavuuteen. Etuakselilla on ”optimoitu” jousivakioita (valmistaja ei kerro muutoksen suuntaa), ja perusmallien Showa-iskunvaimentimien sisäistä kitkaa on vähennetty herkemmän ja mukavamman toiminnan saavuttamiseksi.

Suomeen tuotavat GT86:t varustetaan arvokkaammilla Sachsin iskareilla. Taka-akselilla suurin muutos on kallistuksenvaimentimen jäykistäminen. Myös korin jäykkyyttä on parannettu jäykistein ja pellinpaksuuksia muokaten.

Toyota GT86

Toyotan alumiininen konepelti kätkee yhä nelisylinterisen vastaiskumoottorin. Toyota tietää autonsa yleisön, joten valmistaja kertoo häpeilemättä moottorin olevan Subarun valmistama.

Kasvojenkohotuksessa Toyota ei ole vastannut mediassa ja harrastajapiireissä esiintyneisiin tehotoiveisiin: kaksilitrainen, hivenen karkeakäyntinen moottori tuottaa yhä 200 hevosvoiman huipputehon ja 205 newtonmetrin väännön. Voimantuotto perustuu kierroksiin, turboahdin ei GT86:n herkkään ajettavuuteen sopisi.

Toyota GT86

Lukemat riittävät liikuttamaan keveimmillään 1 222 kiloisen auton sataseen 7,6 sekunnissa. Teho riittää mainiosti urheilulliseen ajamiseen, eikä GT86:n pointti ole loistaa varttimaililla.

Mutta silti – parikymmentä lisähevosta ja hivenen nykymoottoria sulavampi käynti olisi tehnyt selkeän pesäeron vanhaan malliin.

Jääradan lumo

Toyota GT86

Takavetoista ja lukkoperällä varustettua Toyotaa koeajettiin kauniissa talvisäässä Rovaniemellä. Maantielenkillä GT86:n alusta tasoittaa röykkyiseksi jäätyneen tienpinnan urheiluautoksi hienosti. Arkiajo autolla sujuu helposti, kunhan hieman äkäiseen kytkimeen ja tyhjäkäynnin tuntumassa ponnettomaan moottoriin tottuu. Toki Toyota tarjoaa yhä myös kuusivaihteista automaattia.

Loistoon auto herää vasta jääradalla. Auto on erinomaisen tasapainoinen ajettava, kiitos hyvän painojakauman ja hienon alustan. Toyota GT86 oli ensimmäisiä autoja, joiden sähkötoimista ohjaustehostusta kehuttiin, eivätkä vuodet ole heikentäneet ohjaustuntoa.

Toyota GT86

Lukkoperän ansiosta auto etenee johdonmukaisissa sivuluisuissa, mutta auto reagoi herkästi ohjausliikkeisiin tai kaasunpainalluksiin. Oikeille tavoille oppii nopeasti, ja ronskimmat virheet johtavat turvalliseen pyörähdykseen.

Nyt ajamista pidon äärirajoilla helpotetaan ajonvakautusjärjestelmän Track-toiminnolla. Se sallii pitkittäisluistot ja määrätietoiset, oikeat korjausliikkeet, mutta pelastaa tilanteen jos ajo muuttuu epämääräiseksi sohimiseksi. Oman elämänsä Vataset, Mäkiset ja Kankkuset voivat toki poistaa sähköisen turvaverkon täysin.

Toyota GT86

Manuaalivaihteisto, poiskytkettävä ajonvakautus ja perinteinen käsijarru alkavat olla harvinainen yhdistelmä.

Vähän uutta, silti tärkeä

Lyhyesti sanottuna vuosimallin 2017 Toyota GT86 ei juurikaan poikkea vuoden 2012 yksilöstä – miksi auto sitten on niin tärkeä Suomen kannalta?

Viidessä vuodessa maailma on muuttunut paljon. Ahtamattomat moottorit ovat lähes sukupuutossa, coupé viittaa nyt viisioviseen perheautoon tai katumaasturiin ja käsijarrutkin toimivat tylsästi sähköllä. Onpa GT86:n ensiesittelyn jälkeen BMW:kin ehtinyt esitellä useita etuvetoisia tila-autoja ja katumaasturin – seuraavan 1-sarjankin huhutaan olevan etuvetoinen.

Toyota GT86

Toisin sanoen yksinkertaisten, Suomessakin lähes kohtuuhintaisten takavetoisten ajajanautojen markkinat ovat lähes sukupuutossa.

Se on huolestuttaa, sillä juuri Toyota GT86:n ja maaveli Mazda MX-5:n kaltaisilla autoilla tarjotaan tuleville sukupolville mahdollisuus nauttia ajamisesta ratapäivillä, mutkateillä ja jääradoilla.

Toyota GT86

Kun 2030-luvun lopulla elämää nähnyt GT86 kiertää pellolle tehtyä jäärataa tulevan rallimestarin ohjastamana, olkaamme Toyotalle kiitollisia.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat