2.2.2015

Koeajo: käsintehty ratatykki BMW S 1000 RR

Koeajamme Espanjan Jerezin Superbike-maailmanmestaruusosakilpailun yhteydessä yhden kilpapyöristä: ranskalaisen Sylvain Barrierin ratatykin, joka kantaa nimeä BMW S 1000 RR EVO WSB. Kokemus on mieliinpaunuva.

Roadracingiä ajetaan useissa eri luokissa. Luokkia erottaa moottorien koko ja tahtisuus. 125- ja 250-kuutioiset sekä MotoGP-luokan kilpapyörät on rakennettu kilpailukäyttöön. Superbike-pyörät perustuvat katulaillisiin moottoripyöriin.

Koeajamamme S 1000 RR edustaa Superbike lisäluokan ns. EVO-luokan sääntöjen mukaista laitetta. EVO-luokan säännöt rajaavat rakentamista hyvin tehokkaasti lähinnä moottoreiden osalta. Muutama vuosi sitten nelisylinterisistä, tuhatkuutioisista moottoreista otettiin irti noin 230 hevosvoimaa! Hirvittävä teho rassasi koneita ja moottoreita kului. Isoimmat tiimit tuhosivat kauden aikana jopa 25 moottoria.

EVO-säännöt rajaavat moottorien määrän kauden aikana kuuteen. Moottorin sisuskalut on lainattu suoraan katupyörästä. Kun pakoputkiston saa vaihtaa hengittävämmäksi ja moottorin ohjausta säätää, saadaan muutoksilla moottorin tehoksi yhä noin 210 hevosvoimaa. Se on paljon, kun moottoripyörän minimipaino on 165 kilogrammaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korkea istumakorkeus

Vakiopyörän satula on 81,5 sentin korkeudella. Kilpapyörän istumakorkeus on vähintään viisi senttiä enemmän. 173-senttisen kuljettajan varpaat yltävät juuri ja juuri maahan. Kun pyörä nostetaan korkeammalle, saadaan enemmän kallistusvaroja käyttöön.

Vaihdekaavio on käännetty katupyörään verrattuna väärinpäin: ykkönen löytyy nostamalla poljinta ylöspäin ja suuremmalle vaihdetaan painamalla poljinta alaspäin. Moottorin sytytys ja polttoaineensyöttö katkaistaan vaihteen vaihtohetkellä. Tuo mahdollistaa vaihteiden vaihdon ylöspäin ilman kytkimen käyttöä.

BMW on varustettu luistokytkimellä, joka luistaa moottorijarrutuksessa tuntuvasti. Tämä siksi, ettei takapyörä lukkiintuisi moottorijarrutuksen voimasta.

Jarrutus nostaa takapyörän!

Varikon ulostulon jälkeen tulee ensimmäinen mutka. Ensimmäinen kosketus etujarruun on mieleenpainuva!

Painan etujarrukahvaa kahdella sormella. Takarengas nousee välittömästi puolimetriä ilmaan. Kilpajarrut on valmistanut italialainen Brembo. On vilpittömästi todettava, että jarrut ovat tehokkaimmat mihin on moottoripyörissä tullut törmättyä. Jarrua on käytettävä vain yhdellä sormella.

Tolkutonta keulimista

12 000 kierroksen jälkeen BMW kiskoo sellaisella voimalla, että oksat pois. Ensimmäiset kolme vaihdetta BMW keulii aivan tolkuttomasti. Keulimiseen vaikuttavaa luistonestoa saa lisättyä ajon aikana.

Oikea vaihtohetki välkkyy mittaristossa vaihtamisvalona. Se vilkkuu kuin laser Tähtien sota -elokuvassa.

BMW kääntyy mutkiin ajatuksen lailla, vakiopyörää huomattavasti ketterämmin. Se on seurausta jyrkemmästä ohjauskulmasta ja vakiomallia kevyemmistä vanteista. Niissä on vähemmän hyrrävoimia. Ajoasento on jyrkän tiukka ja kaikki paino on käsien varassa.

Satulaa ei ole, sen korvaa hiilikuidusta tehty takakate, minkä päälle on laitettu muutaman millin paksuinen pehmuste. Ratkaisu toimii. Tiukkaakin tiukemman tuntuman ansioista pyörän liikkeet on helppo tuntea takapuolen kautta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä on Superbike?

Superbike-luokkaa pidetään maailman toiseksi kovimpana roadracing-luokkana. Kovin ja suosituin on MotoGP-luokka. Superbiken maailmanmestaruus-sarjassa arja ajetaan kilpaa 14 viikonlopun aikana. Kisaviikonloppuun kuuluu kaksi kisalähtöä.

Sarja kiertää 12 eri maassa. Suomea lähimpänä Superbike-sarjan osakilpailua voi käydä katsomassa Moskovassa.

www.worldsbk.com

Teksti ja kuvat: Tero Kiira

Luetuimmat