31.5.2021

Maistiainen: Audi Q4 e-tron – nyt loksahti palikat kohdalleen

Audi laajentaa sähköautomallistoaan keskikokoisella katumaasturilla. Q4 e-tron pohjautuu Volkswagen konsernin MEB-pohjalevylle, mutta tarjoaa sisarmalleihin verrattuna varsin erilaisen käyttökokemuksen.

Audin uusin sähköauto tottelee nimeä Q4 e-tron. Teknisesti se ei tarjoa juuri yllätyksiä, sillä MEB-perusrakenne on tuttu Volkswagenin ja Skodan uuden sukupolven sähköautoista. Pituutta Q4:llä on hieman vajaa 4,6 metriä, joten se sijoittuu nimensä mukaisesti Q3:n ja Q5:n väliin. Tyylissä on konsernisisaria enemmän katumaasturimaisuutta ja Audin uusimpien mallien tapaan muodoissa on siirrytty terävistä pokkauksista pehmeämpään tyyliin. Q4 tulee tarjolle kahtena korimallina. Perinteisen SUV-mallisen version rinnalta löytyy viistetyllä kattolinjalla varustettu Sportback.

Sisällä on vastassa hyvin audimainen ilme. Mittariston tehtävää hoitaa näyttö, joka tarjoaa mukavat muokkausmahdollisuudet. Keskikonsolin näyttö on muista MEB-autoista poiketen upotettu kojelautaan ja käyttöjärjestelmä on tuttu muista Audeista. Ilmastoinnin säädöille on sisarmalleista poiketen oma rivi fyysisiä nappuloita.

Korimallista riippumatta takapenkillä on reippaasti polvitilaa, mutta Sportbackin viistetty kattolinja luonnollisesti verottaa omansa pääntilasta. Noin 180 senttinen mahtuu istumaan vielä rennosti, mutta hiukset alkavat olla jo lähellä kattoa. Tavaratilan osalta Sportback tarjoaa perusmuodossaan jopa hieman laajemman tilan, ja lukemaksi kirjataan 535 litraa perusmallin tilavuuden asettuessa 520 litraan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

MEB parhaimmillaan

Q4 e-tron tulee tarjolle kahdella akkupaketilla ja kolmena tehoversiona. Hinnat alkavat mallinimeä 35 kantavasta versiosta, josta löytyy 51 kWh akusto ja 125 kW (170 hv) tehoinen sähkömoottori taka-akselilta. Mallinimen 40 kohdalla vastaavat luvut ovat 77 kWh ja 150 kW (204 hv). Nelivetoinen 50 quattro on varustettu isommalla akulla ja myös edestä löytyvän sähkömoottorin ansiosta kokonaistehoksi kirjataan 220 kW (299 hv). Mallien WLTP-toimintamatkat samassa järjestyksessä ovat 333, 508 ja 480 kilometriä.

Pääsimme tutustumaan ensimmäisenä näistä keskimmäiseen versioon. Auton virta kytkeytyy päälle jarrupolkimen painalluksesta, joten keskikonsolista löytyvälle Start-painikkeelle ei käytännössä missään tilanteessa ole tarvetta. Ajosuunta valitaan keskikonsolin sirolla kytkimellä.

Liikkeellelähtö tapahtuu odotusten mukaisesti sulavasti. Kaupunkiajoon saisi vielä pykälän verran vaivattomuutta, jos Audi tarjoaisi mahdollisuuden yhden polkimen ajoon. Automaattinen ja reittiä ennakoiva energian talteenoton säätö kyllä toimii hyvin, mutta pysähtyminen pitää edelleen hoitaa jarrupoljinta painamalla. Jos edellä ajaa auto, niin aktiivinen vakionopeudensäädin luonnollisesti hoitaa myös pysäyttämisen.

<

Vaivattomuus leimaa Q4 e-tronin toimintaa myös taajaman ulkopuolella. Kaasupolkimen reagointi on loogista, eikä korostetun herkkää. Reagoinnin herkkyys muuttuu myös ajoasetusten mukaan ja näistä arkiseen ajoon luonnollisimmalta tuntui Comfort-asetus. Dynamic tila tarjoaa myös oletuksena voimakkaamman moottorijarrutuksen, ja keskikonsolin ajosuunnan valitsimesta voi valita myös voimakkaammin hidastavan B-ajotilan.

Koeajoautot olivat varustettu säädettävällä iskunvaimennuksella. Alusta hoitaa tehtävänsä niin ikään hienosti, eikä lähes kahden tonnin massa tullut ratin takana missään tilanteessa häiritsevästi esille. Konsernisisariin verrattuna Q4:n alusta tuntuu paremmalta kompromissilta mukavuuden ja jämäkkyyden väliltä. Ajotilat toki mahdollistavat myös alustan jäykistämisen, mutta normaalissa ajossa tälle on vaikea nähdä tarvetta. Myös ohjaus tuntui luonnollisimmalta Comfort-ajotilassa.

Q4 e-tron tuo Audin mukaan sähköautojen volyymiluokkaan. Uutuus on vakuuttava paketti ja allekirjoittaneen mielestä paras MEB-auto tähän mennessä. Sellainen kuin jo ensimmäisen olisi pitänyt olla.

Audi Q4 e-tronin ennakkomyynti on käynnissä ja sen hinnat alkavat 48 995 eurosta. Isompiakkuinen ja takavetoinen malli kustantaa 51 725 euroa, ja nelivetoiseen malliin pääsee käsiksi 62 305 eurolla. Ensimmäiset asiakkaat saavat autonsa arviolta kesän loppupuolella.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Lisää aiheesta

Luetuimmat