KTM Super Adventure S

Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 4.3.2021

Maistiainen: KTM 1290 Super Adventure S – Tutkaileva tehoseikkailija

KTM:n uusi 1290 Super Adventure S tarjoaa ensimmäisenä tuotantomoottoripyöränä tutkaan perustuvan adaptiivisen vakionopeussäätimen vakiovarusteena.

Vaikka KTM:n uusi urheilullinen seikkailupyörä 1290 Super Adventure S eroaa edeltäjästään ulkoisesti vain vähän, on oranssien kuorien alle tehty runsaasti muutoksia. Rungon, moottorin ja ajoavustimien päivitykset ovat merkittäviä, mutta niitäkin merkittävämpi uutuus on adaptiivinen vakionopeussäädin. KTM:n mukaan 1290 Super Adventure S on ensimmäinen tuotantomoottoripyörä, jossa kyseinen järjestelmä kuuluu vakiovarustukseen. Kilpailijoillakin samantapaisia järjestelmiä on tästä vuodesta alkaen tarjolla, mutta ne kuuluvat lisähintaan hankittaviin varustepaketteihin. Koska kyse on moottoripyöräilyä mullistavasta kehityksestä, niin keskitytään tässä maistiaisjutussa tämän uuden järjestelmän toimintaan.

2,5 vuoden ja 100 000 testikilometrin tulos

Koeajossa oli mahdollisuus testata uuden vakionopeussäätimen toimintaa useissa eri ajotilanteissa. Yhdessä Boschin kanssa kehitetyn järjestelmän ominaisuuksiin kuuluu, että se sallii useimmista kilpailijoiden toteutuksista poiketen vaihteiden vaihdon sekä kytkimellä että quickshifter-vaihdeavustimella vakionopeussäätimen pysyessä päällä. Lisäksi järjestelmä saa liiketunnistimelta tiedon pyörän kallistuksista, ja se hidastaa pyörän nopeutta hieman kaarteissa, mutta niin pehmeästi ettei kuljettaja sitä käytännössä huomaa.

Kolmas erityisominaisuus on järjestelmään kuuluva ohitusavustin, joka nostaa tilapäisesti ajoneuvon nopeutta hitaampaa ajoneuvoa ohitettaessa.

KTM Super Adventure R

Vaikka automaattinen etäisyyden säätely edellä ajavaan ajoneuvoon on tuttu autokäytössä, niin moottoripyörässä järjestelmä tuntuu aluksi oudolta pyörän hoitaessa itsenäisesti kiihdytykset, hidastukset ja jopa jarrutukset jonossa ajaessa. Kuljettaja voi säätää etäisyyden edellä olevaan viidestä eri vaihtoehdosta: erittäin lyhyt (etäisyys edellä ajavaan 0,9 sekuntia), lyhyt (1,0 sek.), keskipitkä (1,2 sek.), pitkä (1,5 sek.) tai erittäin pitkä (2,0 sek.).

Esimerkiksi satasen tuntinopeudessa 0,9-2,0 sekunnin aikahaarukka tarkoittaa 25-55 metrin etäisyyttä edellä ajavaan. Lisäksi kuljettaja voi valita järjestelmän toiminnasta mukavuuspainotteisen (Comfort) tai urheilullisen (Sport) vaihtoehdon.

KTM Super Adventure R

KTM:n ja Boschin 100 000 kilometrin testiurakka ja siihen käytetty 2,5 vuotta eivät ole menneet hukkaan, vaan järjestelmä on saatu kehitettyä sekä toiminnaltaan sujuvaksi että käyttöliittymältään moottoripyöräkäyttöön riittävän yksinkertaiseksi. Järjestelmä koostuu 45 000 parametristä, eli siihen on syötetty niin monta erilaista kuljettajan tai moottoripyörän ajotilannetta, joihin järjestelmällä on valmis toimintamalli.

Hyvä vaan ei täydellinen

KTM Super Adventure R

Koeajon aikana tuli esiin ainoastaan kaksi tilannetta, joissa järjestelmän toiminta ei ollut täydellistä. Ensimmäinen oli kiertoliittymässä, jossa järjestelmän tutka kadotti edellä ajavan auton tämän kiertäessä kiertoliittymää, ja siksi moottoripyörä alkoi samassa tilanteessa itsenäisesti kiihdyttää. Toinen oli useamman moottoripyörien ajaessa maantiellä ryhmänä oikeaoppisesti niin, että joka toinen pyörä ajoi kaistan vasemmassa ”pyöränjäljessä” ja joka toinen oikeassa. Tällöin tutka ei havainnut edellä ja hieman sivussa ajanutta moottoripyörää, vaan yritti kiihdyttää vauhtia ja ajaa sen ohi. Nämä ovat kuitenkin luonnollisia ominaisuuksia, sillä leveämpi tutkan toimintasektori estäisi esimerkiksi viereisellä kaistalla ajavan rekan ohittamisen. Kunhan toimintaperiaatteen pitää mielessä, niin uusi adaptiivinen vakionopeussäädin tekee ajamisesta vaivattomampaa ja vähentää kuljettajan väsymystä jonossa ajaessa sekä pitkillä matkoilla.

Moottori: 1301-kuutioinen nestejäähdytteinen V2-moottori
Teho: 118 kW (160 hv) / 9 000 r/min
Vääntö: 138 Nm / 6 500 r/min
Voimansiirto: 6 vaihdetta, ketjuveto

Paino tankattuna: 187 kg
Akseliväli: 1557 mm
Istuinkorkeus: 849/869 mm
Kuivapaino: 220 kg
Tankin tilavuus: 23 litraa

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat