KTM RC 390

Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 20.10.2021

Maistiainen: KTM RC 390 – keveys on valttia

Vähemmän painoa, enemmän suorituskykyä. Erityisesti A2-luokan alle 35-kilowattisissa moottoripyörämalleissa painolla on suuri merkitys suorituskykyyn.

KTM uudisti A2-luokan RC 390 -sporttimallinsa, ja pääpaino uudistuksissa on painonsäästössä. Toki elektroniikkapakettia täydennettiin, moottoria parannettiin ja ulkonäkökin päivitettiin, mutta painoa höylättiin samalla joka osa-alueelta.

Maksimi tehopaino-suhde

RC 390:n moottorin teho ei ole A2-luokan suurin sallittu 35 kilowattia, vaan kolme kilowattia vähemmän. Tämä siitä syystä, että luokan suurin sallittu tehopaino-suhde (0,2 kW / kg) saavutetaan jo 32 kilowatin teholla. Pyörän paino ajokunnossa mutta ilman polttoainetta on 155 kilogrammaa.

KTM RC 390

Pyörä tuntuu heti ensimmäisissä mutkissa erittäin kevyeltä ajaa, eikä syynä ole pelkästään pyörän alhainen massa. Uudistuksen yhteydessä RC 390 sai uudet vanteet, jotka ovat peräti 3,4 kiloa kevyemmät kuin edeltävässä mallissa. Muutos pienentää hyrrävoimia selkeästi, mikä tuntuu kevyempänä ohjattavuutena. Lisäksi jarrut ovat nyt 960 grammaa kevyemmät.

Sekä vanteiden että jarrujen painonsäästö vähentää suoraan jousittamatonta massaa, minkä ansiosta jousitus toimii paljon herkemmin ja tarkemmin. Uusi runkokin on 1,5 kiloa kevyempi, eli yhteensä painoa on säästetty lähes kuusi kiloa. Todellinen painonsäästö saattaa olla hieman vähemmän, sillä valmistaja ei tietenkään mainosta onko uusi Euro 5 -päästörajat alittava pakoputki aiempaa painavampi tai onko runsaampi elektronisten ajoavustimien määrä tuonut painoa lisää.

Kohderyhmä huomioitu ominaisuuksissa

Olipa todellinen painonvähennys sitten kuusi kiloa tai vähän vähemmän, niin joka tapauksessa painoa on säästetty juuri sieltä, missä se tuntuu eniten. Ja kun pyörän hankkivat usein nuoret tai vähän kokemusta hankkineet motoristit, niin käsittelyn keveys ja jousituksen hyvä toiminta tulevat enemmän kuin tarpeeseen.

RC 390 on monipuolinen vaihtoehto niin katuajoon kuin rata-ajon alkeiden opetteluunkin. Koeajossa oli mahdollisuus testata pyörän ominaisuuksia myös moottoriradalla. Rajallinen teho ei käytännössä haittaa, vaan päinvastoin se antaa mahdollisuuden keskittyä ajolinjoihin, jarrutuksiin ja kiihdytyksiin rauhassa, kun kaikki ei tapahdu yhtä nopeasti kuin tehokkaammilla pyörillä.

KTM RC 390

KTM RC 390

Moottori: 373-kuutioinen, nestejäähdytteinen, yksisylinterinen nelitahtimoottori
Teho: 32 kW (44 hv) / 9 500 r/min
Vääntö: 37 Nm
Voimansiirto: 6 vaihdetta, ketjuveto
Paino ajokunnossa, ilman polttoainetta: 155 kg
Istuinkorkeus: 824 mm
Tankin tilavuus: 13,7 litraa
Hinta: vahvistetaan myöhemmin

Jaa artikkeli

Valmistajalta: KTM

Kaikki koeajot

Uusimmat