Lexus ES 300h

Ajoneuvot Koeajo 16.1.2019

Maistiainen: Lexus ES 300h – mukavuusalueella

Lexuksen uusi tulokas on voimakkaasti muotoiltu sedan: perinteisen reseptin alla piilee perinteisen hyvä auto.

Lexus ES on Euroopassa uusi tulokas, mutta maailmalla mallia on myyty merkin debyyttivuodesta 1989 alkaen. Etuvetoinen ES on ehtinyt nyt seitsemänteen sukupolveensa. Lexus katsoi uuden sukupolven vahvemman muotokielen ja kuljettajakeskeisemmän ajokokemuksen myötä olevan sopiva Eurooppaankin. ES:n saapuminen tarkoittaa markkinoillamme samalla GS-sedanin poistumista myynnistä.

Hulppeat tilat

Lähes viisimetrisenä (4975mm) etuvetoisena autona Lexus ES tarjoaa hulppeat tilat: poikittaismoottori säästää tilaa, joka pahimmissa saksalaiskilpailijoissa hukkuu pitkittäismoottoriin ja mahdollisen takavedon vaatimaan kardaanitunneliin. Kun istuin- ja jousitusmukavuuskin on korkealla tasolla, sopii auto mainiosti pitkän matkan taittamiseen.

Lexus ES 300h

Sinänsä ES:n kuoret kätkevät melko tavanomaisen perusrakenteen: edessä MacPherson-joustintuet ja takana Multilink-monivarsituenta. Ääni- ja värineristyksessä on tehty paljon työtä, ja sen huomaa. Rengasmeluun ei Espanjan teiden perusteella uskalla ottaa kantaa, vaikka paikalliset tiet ajoittain ovatkin yllättävän karkeita, mutta muutoin melulähteet on eristetty hyvin. Myös jousitusmukavuus on kunnossa, etenkin jos valitsee jonkin muun kuin kuvissa esiintyvän F Sport -varustelun.

Saksalaisia vastaan

Perusmallienkin ajettavuus ilahduttaa. Alusta kantaa ainakin kevyellä kuormalla hienosti, ja valtaosa tienpinnan epämukavuuksista suodattuvat tehokkaasti. Myös ohjaus yllättää positiivisesti: se ei tarjoa telepaattista yhteyttä asvaltin karkeuksiin, mutta tarjoaa tyyliin sopivan etäisen, joskin silti hyvin luonnollisen vasteen.

ES voi olla voimakkaasti muotoiltu ja valtavirrasta poikkeavalla hybridivoimalinjalla varustettu, mutta ensikoeajon perusteella sen vahvuudet ovat perinteisten asioiden oikein tekemisessä: hyvät tilat, toimiva ajettavuus ja hyvä mukavuus. On mielenkiintoista nähdä miten se riittää markkinoilla, jossa Lexus asemoi ES:n Audi A6:n, BMW 5-sarjan ja Mercedes-Benz E-sarjan perusdieseleitä vastaan.

Lexus ES 300h

Länsi-Euroopassa ainoa voimalinjavaihtoehto on 300h -hybridi, jonka kokonaisteho on 218 hevosvoimaa. Dieselin välittömään vääntöön tottuneelle tasakierroksilla muun auton sivistystasoon nähden turhan voimakkaasti ääntelevä nelisylinterinen bensiinimoottori vaatinee hetken totuttelua, mutta täyskaasukiihdytysten ulkopuolella voimalinja toimii sivistyneesti. Käytännön suorituskyvyssä ei sinänsä ole mitään vikaa, portaaton hybridijärjestelmä ei vain luo rajua kiihtyvyyden tunnetta. Ilmainen vinkki: jos harkitset saksalaisista ES:ään vaihtoa, neuvottele auto vähän pidempään koeajoon. Pienen tottumisen jälkeen japanilaisten pienet erikoisuudet eivät ärsytä niin paljoa, ja silmät alkavat aukeamaan muille vahvuuksille.

Lexus ES -malliston hinnat alkavat Comfort-varustelun 49 218 eurosta. Myydyimmäksi maahantuoja odottaa ES 300h Executivea, jonka saa omakseen 56 184 eurolla. Malliston lippulaivana on 67 955 euroa maksava Luxury.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Lexus

Kaikki koeajot

Uusimmat