Triumph Speed Twin

Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 28.1.2019

Maistiainen: Triumph Speed Twin – retrohenkinen suorituskyvyn ja mukavuuden yhdistelmä

Kun yksinkertaiseen retrohenkiseen ulkonäköön yhdistetään urheilullisemman mallin moottori, on tuloksena suorituskykyinen Speed Twin.

Triumphin retromallistossa on urheilullisen Thruxton R:n ja selvästi leppoisamman Bonneville T120:n välissä ollut aukko, jonka brittivalmistaja nyt paikkaa uudella Speed Twinillä. Moottori ja runko ovat lähtöisin urheilullisesta Thruxton R:stä, mutta ajoasento on muokattu selvästi pystymmäksi ja ulkonäkö konservatiivisemmaksi.

Triumph Speed Twin

Puolet moottorin kierroksista jää käyttämättä

1200-kuutioinen kaksisylinterinen rivimoottori vetää pontevasti 2000 kierrokselta aina 7800 kierrokseen eli rajoittimelle asti. Tasaisen vahvan väännön ansiosta se on parhaimillaan 3000 kierroksen tuntumassa, joten arkiajossa moottoria on turha kierrättää punarajan tuntumaan. Vaihteisto on välitetty muita Triumphin retromalleja lyhyemmäksi, sillä ykkönen riittää vain 75 kilometrin tuntinopeuteen ja kuutosvaihteella satasen nopeudessa kierroksia on 3400.

Triumph Speed Twin

Ohjaustankoa ei ole tuotu retropyörämäisesti ylös ja taakse eikä jalkatappeja siirretty eteen, vaan Speed Twinin ajoasento on enemmänkin kuin nykyaikaisessa nakupyörässä: lievästi eteen nojaava ja jalkatapit samassa pystylinjassa satulan kanssa. Asento sopii yhtä hyvin kaupunkipyörittelyyn kuin urheilullisempaan ajoon mutkateillä. Moottorin leppoisan luonteen ansiosta Speed Twinillä voi helposti kuvitella lähtevänsä pidemmällekin matkalle, erityisesti jos rastittaa lisävarustelistalta pienen tuulilasin ajovalon päälle sekä sivulaukut telineineen.

Jyrkän keulakulman ja lyhyen akselivälin ansiosta Speed Twin kääntyy mutkiin kevyesti. Urheilullisuutta korostaa Pirelli Diablo Rosso III -ensiasennusrenkaat. Jousitus on pehmeähkö ja vain takajousten esijännitys on säädettävissä. Ilman säätöjäkin jousitus toimii – ainakin yhden hengen kuormalla – mainiosti niin kaupunkiajossa kuin urheilullisemmin edetessä mutkateilläkin. Liian kovaksi yltyvästä vauhdista etujousitus varoittaa lievänä epävakautena. Kallistusvaraa on riittävästi.

Triumph Speed Twin

Vaikka Triumphin retropyörämallisto oli jo aikaisemmin laaja, niin Speed Twinillä vaikuttaa koeajon perusteella olevan silti paikkansa. Suorituskykyistä perinteistä peruspyörää hakevalle se on miellyttävän neutraali vaihtoehto.

Triumph Speed Twin

  • Moottori: kaksisylinterinen rivimoottori,1200 cm³, nestejäähdytys
  • Voimansiirto: 6 vaihdetta, ketjuveto
  • Teho: 71,5 kW (97 hv) / 6750 r/min
  • Vääntö: 112 Nm / 4950 r/min
  • Istuinkorkeus: 807 mm
  • Kuivapaino: 196 kg
  • Tankki: 14,5 litraa
  • Hinta: avoin (vahvistetaan tammikuun aikana)

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Triumph

Kaikki koeajot

Uusimmat