Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 27.9.2023

Polestar-konsepti käymässä Suomessa – pitäisi olla täyttä totta jo vuonna 2026!

Polestarin kolme ensimmäistä mallia ovat nyt nähneet päivänvalon. Vuonna 2026 nähtävä Polestar 6:kin kurkistelee jo kulman takaa.

Polestar 1, Polestar 2 ja Polestar 3 ovat jo täyttä totta. Polestar 3:kin on jo myynnissä ja ensimmäiset asiakasluovutukset tapahtuvat ensi vuonna.

– Auton kuumien olosuhteiden testit ovat juuri päättyneet Dubaissa lupaavin lopputuloksin. Polestar 3:n tuotanto käynnistyy vuoden 2024 alussa ja ensimmäiset autot nähdään Suomessa toukokuussa, toivottavasti jo huhtikuussa 2024, Polestar Automotive Finland Oy:n toimitusjohtaja Tommi Luopajärvi sanoo Polestarin viimeisimmäistä lanseerauksesta.

Mutta automaailmassa on aina eletty niin, että tulevaisuutta esitellään jo hyvissä ajoin ennen varsinaista lanseerausta.

Polestar on myös kertonut jo ajat sitten tulevaisuutensa hyvin avoimesti. Kolmosen jälkeen on jo ensi vuonna luvassa Polestar 4 ja Polestar 5.

– Vuosi 2024 tulee olemaan meille tapahtumarikas vuosi, tulee uusia malleja, heti alkuvuonna meillä on Polestar 4:stä uutta kerrottavaa. Mutta myös Polestar 5:n ensiesittelyn aika on vuonna 2024, meillä on kaksi isoa ja tärkeää lanseerausta nelosen ja viitosen muodossa ensi vuonna, Luopajärvi sanoo.

Polestar 6 -konsepti vierailulla Helsingissä

Polestar 4:n ja 5:n jälkeen on Polestar 6:n vuoro, joka lanseerataan lopullisesti vuonna 2026. Auto nähdään jo nyt konseptimallin muodossa Helsingissä. Auton on esillä Helsingin messukeskuksessa keskiviikkona alkavassa Nordic Business Forumissa.

Polestar 6 tottelee tällä hetkellä vielä nimeä Polestar Electric Roadster Concept ja se on todellakin vielä konsepti. Se, kuinka lähellä se on nyt lopullista versiota, selviää vuonna 2026.

– Polestar 6 menee kuitenkin tuotantoon, mutta ei aivan tällaisenaan, mutta tämä konsepti antaa suuntaviitteitä siitä, millainen Polestar 6 lopulta sitten on, Polestarin viestintäpäällikkö Johanna Laune sanoo.

Kun autoa esiteltiin ensimmäisen kerran Polestar 6 LA Concept -nimellä. Auto on saanut suuren suosion ensihetkistään saakka, sillä sen numeroitu ensierä, 500 autoa, jotka nimeomaan myydään eksklusiivisina Polestar 6 LA Concept -malleina, myytiin loppuun.

– Mutta kyllä useampia näitä on tulossa Suomeenkin, Johanna Laune sanoo.

Jos Polestar 6:n haluaa itselleen joskus ensimmäisten joukossa saada, tässä vaiheessa ei auta muuta kuin liittyä jonotuslistalle.

Avokattoinen roadster

Polestar 6 on 2+2-paikkainen avautuvalla katolla varustettu roadster. Auton hinta vuonna 2026 sen lanseeraushetkellä tulee olemaan noin 200 000 Yhdysvaltain dollaria, eli dollarin tämän hetken kurssin mukaan noin 190 000 euroa.

Polestar 6, sitten kun se aikoinaan päivänvalon lopullisena tuotantoversiona näkee, on näillä näkymin nelivetoinen 650 kilowatin eli lähes 900 hevosvoiman teholla etenevä supernopea roadster. Tiedot voivat toki vielä muuttua, mutta Polestar on ilmoittanut, että tavoitteena on, että auton sähkömoottorit kehittävät 900 newtonmetrin väännön ja siivittävät auton nollasta sataan reilussa kolmessa sekunnissa. Myös Polestar 5 käyttää samaa voimalinjaa kuin Polestar 6:kin.

Polestar 6:lle tavoitellaan yli 600 kilometrin toimintamatkaa yhdellä latauksella. Polestar 6:n kohdalla viimeistään Polestar siirtyy tai on jo aiemmin siirtynyt myös 800 voltin sähköjärjestelmään. Esimerkiksi uusi Polestar 3 tulee markkinoille vielä alhaisemmalla 400 voltin jännitteellä. Korkeampi 800 voltin järjestelmä takaa sen, että sähköautoissa päästään korkeampaan lataustehoon ja lyhyempään latausaikaan ilman että esimerkiksi latauksen lämpökuorma kasvaa.

Polestar 6 on alumiinirunkoinen, erittäin kevyt auto, joka valmistetaan eloksoidusta alumiinista, liimataan liimalla ja uunikovetetaan. Tällöin autolle saadaan erinomainen lujuus-paino -suhde. Menetelmä on autoteollisuudessa ennestään tuttua.

– Liimaamalla alumiinikoreja on tehty jo pitkään, mutta miten tässä liimaus tehdään, se on uutta ja sillä tavalla tuotanto saadaan hyvin kustannustehokkaaksi, Tommi Luopajärvi sanoo.

Suomessa nähtävä Polestar Electric Roadster Concept oli väriltään taivaan sininen, auton värin nimi on siis sky. Myös Polestar 6:n 500 kappaleen erikoiserä maalataan samalla sky-värillä.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Edit: 28.9.2023 Täsmennetty auton nimi Polestar Electric Roadster Conceptiksi.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Polestar

Kaikki koeajot

Uusimmat