Red Bull Mäkiauto GP

Ajoneuvot Moottoriurheilu Uutinen 18.8.2019

Moottorina painovoima: Red Bull Mäkiauto GP viihdytti Helsingissä

Red Bull Mäkiauto GP toi energiajuomavalmistajan suositun Red Bull Soapbox Race -sarjan jälleen Helsinkiin. Kilpailussa ilahduttavinta oli osallistujien ja suoritusten laaja kirjo.

Red Bull Mäkiauto GP valtasi Helsingin Tähtitorninmäen kun kansainvälisestikin suosittu Red Bull Soapbox Race saapui jälleen Suomeen. Aurinkoisen lauantain aikana nähtiin yli 60 joukkueen suoriutuminen alas mäkeen tehtyä reittiä, jonka haasteet osoittautuivat monelle tiimille ylivoimaisiksi.

Red Bull Mäkiauto GP

Not-Notre Dame kertoi auton saaneen traktorimaisen muodon, joka soveltui hyvin katedraaliteemaan.

Joidenkin tiimien kohdalla epäonnistuminen itse mäenlaskussa tosin oli joko odotettavissa tai jopa tavoitteena. Kun eräskin joukkue huokasi etukäteen, että matka päättynee ensimmäiseen mutkaan ohjauslaitteen erittäin vajavaisen toimivuuden vuoksi, ei tilanteessa voi kuin toivottaa onnea ja ihailla rohkeutta. Moottorin toimituksen edustajat suorittivat autoille teknillis-taiteellisen ennakkotuomaroinnin, jossa pisteitä jaettiin mielenkiintoisten teknisten ratkaisujen lisäksi villeistä konsepteista ja hyvistä tarinoista. Joukkuueet saivat pisteitä jaettiin vielä varsinaisen mäenlaskuajan lisäksi showsta.

Red Bull Mäkiauto GP

Paluu Tähtitorninmäelle -joukkueen DeLoreanin Mr. Fusion toimi kilpailun hengessä erään merkin energiajuomalla.

Radan suurimmiksi haasteiksi osoittautuivat ensimmäinen jyrkempi mutka vaneriramppeineen sekä 30 senttimetrin hyppyri. Suurin osa joukkueista oli kuitenkin varautunut hyppriin.
– Ollaan pikkusen pettyneitä hyppyriin. Me odotettiin puolta metriä ja testattiin 60 senttimetrin hyppyristä, joten 30 senttimetrin pitäisi sujua leikiten, vastattiin eräästä joukkueesta.

Red Bull Mäkiauto GP

Hypprin jälkeen näyttävin osuus oli mäkiautokylpylä, jossa merkittävä vaahtokylpy otti kilpailijat vastaan ja teki usein loppujarrutuksen haastavaksi.

Red Bull Mäkiauto GP

Kallio Egyptsportin pyramidi osoittautui vaahtokylpyyn mennessä huijaukseksi.

Tiimeissä näkyivät hienosti erilaiset taitotasot tekniikassa ja ideoissa. Useampikin tiimi perustui esimerkiksi työ- tai harrasteporukan ympärille, ja olivatpa mukana myös isät ja pojat opettelemassa autonrakentamista yhdessä.  Monen joukkuuen taustalta löytyi kokemusta [moottoroitujen] autojen rakentelusta ja moottoriurheilusta, mutta toisaalta tietynlaisia taidekoulutaitoja kaipailtiin usein tyylin ja konseptin hiomisessa. Kiireiset viikot kulminoituivat usein äänentoistolaitteiden, vilkkuvalojen ja uretaanipintojen viimeistelyssä. Teknisesti huippua olivat kunnon levyjarrujärjestelmien lisäksi säädettävä maavara, säädettävät pyöränkulmat sekä villin vinkeästi tiimin konseptiin sopinut kunnianhimoinen nelipyöräohjaus.

Red Bull Mäkiauto GP

Varikkoalueella riitti kuhinaa ennen kilpailua

Usein ideaa oli haettu myös tosielämän autosta, kuten neljänneksi sijoittuneen Team Esuppin ralliauto. Inspiraationa oli toiminut lisäksi useampikin hyötyajoneuvo. Toisaalta radalla nähtiin monta Mörköä, mutta myös muinainen Egypti ja kivikausi olivat innoittaneet useampia tiimejä. Kierrätysmateriaalien käyttö oli todella monen joukkueen sydämen asiaksi, mutta pisimmälle kierrätysteeman taisi viedä jätekalallaan joukkue The Monster and the Ravishing Pirates.

Red Bull Mäkiauto GP

Usein samankaltaisten pohjarakenteiden joukosta erottautui muutama selkeästi erilainen ratkaisu. Autotallissa ja pajoilla tehtyjen teräsrunkojen sijaan jätepuuhun uskonut The Dabbing Witches luotti kaksipyöräisyyden keveyteen ja olohuoneen lattialla rakentamiseen. Toisaalta Solifer_pojat pistivät uskonsa mäkeen hyytyneeseen Saabiin ja ajovuoroa vetävän Solifer-asuntovaunun yhdistelmään.
– Me sovittiin, että Saabin kuljettaja jarruttaa ihan vähän ennen hyppyriä, että saadaan ”peräkärry” suoraksi, tiimistä tunnustettiin hyppyristä kysyttäessä.

Red Bull Mäkiauto GP

Toiseksi tullut Warhawk P-40 joukkuekuvassa.

Kokonaiskilpailussa voitto irtosi Saippualoota Kustomsin Wingster-ajokille, jonka tekniikassa oltiin varauduttu mäkiautoilun haasteisiin. Toiseksi ylsi teemaan sopivalla pakosarjalla varustettu Warhawk P-40 ja kolmanneksi itsensä palvoi Egypti-teemainen Horem-Akhet.

Red Bull Mäkiauto GP

Ensimmäisen mutkan vaneriramppi osoittautui monelle joukkueelle haasteeksi.

Lisätietoja kilpailusta, joukkueista ja tuloksista voi etsiä Red Bull Soapbox Racen Suomi-sivuilta. Jäämme odottamaan hysteerisen hauskan kilpailun seuraavaa kertaa!

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat