Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 17.4.2022

Sähköautojen hankintatuelle 9,5 miljoonan euron lisärahoitus

Hallituksen antamaa lisärahoitusta voidaan pitää kaivattuna. Täyssähköisten yksityisautojen lisäksi oman tukensa saavat sähkö- ja kaasukäyttöiset pakettiautot.

Yksityiskäyttöön hankittaviin sähköautoihin on vuodesta 2018 lähtien saanut valtion myöntämää hankintatukea. Tuelle oli tälle vuodelle budjetoitu noin 7,5 miljoonan euron määräraha, josta on tällä hetkellä varattu jo 80 prosenttia. Hankintatukien budjetoinnissa piilee markkinahäiriön riski, sillä tuet ohjaavat väkisinkin ajoneuvohankintojen ajoittumista. Hallituksen vastikään päättämä 9,5 miljoonan euron lisärahoitus mahdollistaa tuen saumattoman jatkumisen. Lukujen valossa se mahdollistaa tuen yli 4 500 täyssähköisen henkilöauton hankintaan.

Hyundai Ioniq 5

Yksityishenkilölle voidaan myöntää tukea 2 000 euron edestä täyssähköauton hankintaan joko ostamalla tai liisaamalla. Auton kokonaishinta saa tällöin olla enintään 50 000 euroa, eli muun muassa keskustelupalstoilta tutut ”sadan tonnin Teslat” eivät siitä nauti. Sen sijaan valikoimaltaan jatkuvasti kasvavat edullisemman pään täyssähköautot ovat viime syksystä lähtien nauttineet tuen lisäksi myös vapautuksesta autoverosta. Tarkoituksena on osana hallituksen vihreän siirtymän tavoitteita kasvattaa sähköautojen määrää ja osuutta uusien autojen rekisteröinneissä. Keskimäärin sähköautot ovat uutena edelleen noin 20 000 euroa polttomoottoriautoja kalliimpia. Tässä tilastossa ovat toki mukana kaikki sadan tonnin Teslat ja kahdensadan tonnin Porschet, joita sähköautoissa on suhteellisesti enemmän.

Porsche Taycan 4S

 

Pakettiautot saavat oman osuutensa

Vain 3,2 prosenttia pakettiautoista on täyssähköisiä, mutta sen ennakoidaan kasvavan kuluvan vuoden aikana jo noin kuuteen prosenttiin. Sähkö- ja kaasukäyttöisten pakettiautojen hankintatuki on 2 000–6 000 euroa auton koosta ja käyttövoimasta riippuen. Tukea voivat hakea yritykset ja yksityishenkilöt. Sähkö- ja kaasupakettiautoille alun perin varatusta 1,5 miljoonan euron budjetista on varattu jo noin 40 prosenttia. Hallituksen tälle vuodelle linjaama 3 miljoonan euron lisärahoitus pakettiautojen hankintatukeen mahdollistaa tuen jatkumisen vuoden loppuun asti.

Fiat Ducato Electric

Fiat Ducato Electric on yksi markkinoiden tuoreimpia täyssähköisiä pakettiautomalleja

Kaikki mainitut hankintatuet on tarkoitettu laajentamaan myös käytettyjen ja sitä kautta vieläkin saavutettavampien sähköautojen tarjontaa.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus Kuvat: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat