Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 21.2.2023

Sähköautolla talvilomalle? – Asiantuntija antaa vinkit sujuvaan matkaan

Sähköautojen määrä on kasvanut vuoden aikana voimakkaasti ja tänä vuonna yhä useampi lähtee talvilomalle sähköautolla.

Automatka sähköautolla niin Lappiin kuin muihinkin lomakohteisiin sujuu sujuvasti, vaikka matkanteko osuisi pakkassäähän – talvella myös usein osuu. Muutamalla käytännön vinkillä jotka huomioon ottamalla sähköautoilu pakkasessa sujuu kuitenkin erityisen mukavasti ja autokunnan matka taittuu huolettomasti.

1. Kulutus kasvaa kylmässä – autoa täytyy ladata useammin
– Kylmyys lisää niin sähköauton kuin polttomoottoriautonkin kulutusta, sillä auton lämmittäminen vie energiaa. Samalla kylmyys voi vaikuttaa lataustehoon: jos auton akku on kylmä laturille saavuttaessa, myös latausteho voi olla totuttua alhaisempi. Kovalla pakkaskelillä kannattaa silti varautua lataamaan sähköautoa kesäkeliä useammin.

2. Esilämmitä auto ennen kuin lähdet liikkeelle
– Polttomoottoriautojen tavoin myös sähköauto kannattaa esilämmittää. Sähköautolla se kannattaa tehdä latausjohtoon kytkettynä, jos mahdollista. Sähköautoissa esilämmityksellä voi laskea alkumatkan kulutusta, sillä matkaan lähdettäessä lämpimät sisätilat eivät kuluta akun energiaa samalla tapaa kuin kylmät. Esilämmityksen avulla varmistetaan, että auto toimii parhaalla mahdollisella tavalla sekä parannetaan turvallisuutta ja mukavuutta.

3. Suurteholatauspisteellä tyhjä akku latautuu nopeimmin
– Parasta mahdollista lataustehoa hakeva lataa suurteholatauspisteellä mahdollisimman tyhjää akkua. Siitä huolimatta pakkasella ei kannata säästellä latausta, kuten ei tankkaustakaan, aivan viimeisille kilometreille saakka. Sähköauton akussa on hyvä pitää noin 50 kilometrin matkan verran puskuria yllättävien tilanteiden varalta. Käytännössä voi toimia vaikkapa niin, että aloittaa matkan lähtöpaikasta sen verran vajaalla akulla, että pääsee varmasti sopivalle latauspaikalle, jossa ottaa suurteholatauspisteeltä taas sen verran sähköä, että pääsee seuraavalle tauko- ja latauspaikalle tai perille määränpäähän.

4. Varaa riittävästi aikaa ja leppoisaa mieltä matkantekoon etenkin jos liikut lomaruuhkien aikaan
– Taittuipa talvilomamatka millä käyttövoimalla tahansa, matkantekoon kannattaa varata reilusti aikaa ja rentoa asennetta, sillä teillä on paljon kulkijoita. Mikäli mahdollista, omat matkat kannattaa ajoittaa muihin ajankohtiin kuin ruuhkahuippuihin. Sujuvan matkanteon voi varmistaa suunnittelemalla latauspysähdykset jo etukäteen. Sähköautoilijoille ja seurueilleen latausajankohdat tarjoavat hyvän taukohetken, jonka voi käyttää esimerkiksi kahvitaukoon, ruokaostosten tekemiseen tai happihyppelyyn.

Vinkit sujuvaan sähköautoiluun pakkasella antaa K-Auton sähköautojen latausverkosto K-Latauksesta vastaava Iiro Määttänen.

Lähde: K-Lataus

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat