Renault ja Terrafame aiesopimus sähköauto nikkeli nikkelisulfaatti

Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 1.11.2021

Suomalaista nikkelisulfaattia sähköautoihin – Renault ja Terrafame aiesopimukseen

Suomalainen monimetalliyhtiö Terrafame on allekirjoittanut aiesopimuksen Renault-konsernin kanssa merkittävän vähähiilisen ja jäljitettävissä olevan nikkelisulfaattimäärän toimittamisesta sähköautojen akkujen valmistusta varten.

Akkujen materiaalin alkuperän ja tuotannon epäekologisuus ja -eettisyys on ollut jo pitkään yksi eniten puhuttaneista ongelmista sähköautojen akkujen tuotannossa. Tällä hetkellä suurta osaa prosessista ei pystytä jäljittämään, ja akkukemikaalien valmistuksen taakse voi kätkeytyä esimerkiksi lapsityövoimaa ja vaarallisia työolosuhteita.

Nyt Terrafame, jolla on Suomessa yksi maailman suurimmista sähköautojen akkukemikaalien tuotantolinjoista, on aloittamassa yhteistyön Renault-ryhmän kanssa..

Vuosittainen akkumateriaalin toimitusmäärä vastaisi jopa 15 gigawattituntia akkutehoa, mikä tarkoittaisi yhtiöiden mukaan vastuullista ja jäljitettävissä olevaa nikkelisulfaattia jopa yli 300 000 sähköautoon. Jotta akkukemikaalien alkuperä ja tuotantoprosessi pystytään seuraamaan ja voidaan varmistua materiaalien vastuullisuudesta, yhteistyö alkaakin kehittämällä alkuperälle ja prosessille tarkat mittarit ja vastuullisuusjärjestelmät.

Aiesopimus yhteistyöstä

Molemmat osapuolet hyötyvät yhteistyöstä merkittävästi, ja uusi toimintatapa on ratkaiseva koko akkumateriaalien arvoketjun kannalta.

— Olemme erittäin ylpeitä vahvistaessamme eurooppalaisen akkuarvoketjun vastuullisuutta yhdessä Renault-konsernin kanssa. Olemme myös vaikuttuneita Renaultin kunnianhimoisesta suhtautumisesta päästöttömään ja kestävään liikenteeseen. Aiesopimus asettaa selkeät suuntaviivat Terrafamen tulevalle vuosikymmenelle, ja on hyvin todennäköistä, että tulemme tämän yhteistyön puitteissa toimittamaan Renault-konsernille nikkelisulfaattia vuosittain yli 300 000 sähköautoon. Odotamme innolla vuosien hedelmällistä yhteistyötä liikenteen ja kuljetuksen vapauttamisessa hiilipäästöistä, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Renault-konserni on aktiivisesti pyrkinyt kohti hiilineutraalisuutta ja kestävää autotuotantoa. Konsernin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Terrafamen lisäksi Renault tekee yhteistyötä muiden akkumateriaaleja toimittavien ja kierrättävien yritysten kanssa, mikä tukee konsernin strategiaa tuottaa kilpailukykyisiä, kestäviä ja kokonaan Euroopassa valmistettuja sähköajoneuvoja.

— Kumppanuus Terrafamen kanssa on tärkeä osa tavoitettamme pienentää tuotantoketjumme päästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Vähäinen hiilijalanjälki ja akkukemikaalien jäljitettävyys ovat meille ratkaisevia seikkoja. Terrafamella on ainutlaatuisen tuotantomenetelmänsä kautta selkeä kilpailuetu vastuullisuuden osalta, sillä heidän nikkelisulfaattinsa hiilijalanjälki on yli 60 prosenttia pienempi kuin alalla keskimäärin, Renault-konsernin allianssiosto-organisaation johtaja Gianluca De Ficchy kommentoi.

Yhteistyö varmistaisi siis vastuullisen ja kestävän akkumateriaalien tuotannon. Terrafamella nikkelisulfaatin tuotantoprosessi vaatii yhtiön mukaan 90 % vähemmän energiaa, kuin alalla keskimäärin. Myös koko prosessi kaivoksesta akkukemikaaliksi tapahtuu samalla teollisuusalueella, mikä mahdollistaa läpinäkyvämmän ja vastuullisemman tuotantoketjun.

Nyt solmittu aiesopimus ei ole vielä sitova toimitussopimus, mutta se on askel kohti yhteistyötä akkuarvoketjun kehittämiseksi ja toimitussopimuksien solmimiseksi.

Lähde ja kuva: Renault Teksti: Sini Ylivakeri

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Renault

Kaikki koeajot

Uusimmat