BMW M4 GTS

Ajoneuvot Uutinen 23.2.2016

BMW M4 GTS saa lisävoimaa vedestä

Vesisuihkutus viilentää ahtoilmaa ja vähentää nakutusvaaraa.

Ulkonäkö kertoo M4 GTS:stä kaiken. Oransseilla yksityskohdilla ilottelu viimeistelee rajulla etusiivellä, näyttävillä helmoilla ja miehekkäällä takasiivellä luodun ulkonäön.

Ratakäyttöön tehdyn auton konepellin alla on tavallisista M3 ja M4 -malleista tuttu 3-litrainen tuplaturboahdettu rivikuutonen. Erikoismallia varten moottoriteho on nostettu 500 hevosvoimaan, huipppuvääntö asettuu kunnioitettavaan 600 newtonmetriin.

BMW_M4_GTS_2

Teholisän takana on katuautoksi erikoinen ratkaisu: vesiruiskutus. Kolmella suuttimella imusarjaan suihkutettava vesi sitoo lämpöenergiaa palotilassa. Alentunut lämpötila mahdollistaa korkeamman ahtopaineen ja aikaisemman sytytysennakon ilman nakutusriskiä. Vesisumun viilentämä ahtoilma on myös kuumaa ilmaa tihempää, joten moottoirin saadaan enemmän happea. Sekin parantaa tehoa.

BMW_M4_GTS_vesiruisku

BMW kertoo järjestelmän eduiksi myös mekaanisten komponenttien paremman keston, sillä veden sitoman lämpöenergian ansiosta moottorin osien, kuten mäntien, pakoventtiilien, katalysaattoreiden tai turboahtimien kokema lämpörasitus jää alhaisemmaksi.

Matalampien palolämpötilojen vuoksi myös typpioksidipäästöt ovat madaltuneet.

M4 GTS:n tavartilan alle on asennettu viiden litran vesisäiliö tarvittavine pumppuineen ja antureineen. Palotilaan suihkutetaan vettä enimmillään 10 barin paineella, mutta paine ja veden määrä riippuvat moottorin kuormituksesta, kierrosluvusta ja lämpötilasta. BMW kertoo vesisäiliön riittävän rata-ajossa yhden polttoainetankillisen verran. Kadulla veden kerrotaan riittävän paljon pidemmälle. Järjestelmän kerrotaan selviytyvän pakkasista.

BMW_M4_GTS_3

BMW M4 GTS –erikoismallia valmistetaan rajoitettu 700 kappaleen erä. 1 510 kiloisen 500 hevosvoimaisen auton kerrotaan kiihtyvän sataan kilometriin tunnissa 3,8 sekunnissa.

Lähde ja kuvat ja video: BMW

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat