Eila Parviainen

Pääkirjoitus: Roolipeliä pelataan tukevan kivijalan päällä

Roolijako renkaiden valinnassa pitäisi olla selvä. Ulkonäkö saa sivuroolin, mutta pääosa menee ajettavuudelle ja turvallisuudelle. Näinhän se pitäisi olla, mutta kevät herättää helposti halun vähän petrata oman auton ulkonäköäkin. Renkailla se onnistuu helposti. Se on myös järkevää, etenkin jos uusien komeiden kumien tieltä väistyvät kierrätykseen ikäloput vanhat rinkulat.

Jotta tiedät, mitä ostat, kannattaa ennen ostoksille menoa kuitenkin käyttää tovi aikaa rengastestien tulosten arviointiin. Moottori on testannut viimeisen parin vuoden aikana renkaita ja niiden ominaisuuksia monesta näkökulmasta. On verrattu halpoja ja kalliita, merkkirenkaita ja haastajia, uusia ja vanhoja. Uusinta testiä esitellään tässä numerossa, mutta vanhempienkin testien keskeisiin tuloksiin pääsee tutustumaan moottori.fi -sivuillamme julkaistuissa jutuissa.

Uusimmassa testissä paneudutaan leveämmän ja kapeamman renkaan eroihin. Onko leveämpi rengas herkempi vesiliirtoon kuin kapeampi? Testimme vastaus: kyllä, mutta ei aina.

Renkaan päätehtävä on tukea kuljettajan ajotehtävää parhaalla mahdollisella tavalla. Koska olosuhteet vaihtelevat, vaihtelee myös kuljettajan renkaaltaan saama vastine. Aina ei ole kyse renkaan heikkoudesta. Sateet tekevät kesän ajo-olosuhteista helposti haastavia. Vesikelissä suoriutumiseen vaikuttaa renkaan leveys ja pintamalli, mutta myös urasyvyys, rengaspaineet ja ajoneuvon kunto. Luonnollisesti merkitystä on silläkin, kuinka paljon vettä ajolinjalla on.

Ajettavuuden ja turvallisuuden näkökulmasta kulutuspinta on kriittinen tekijä. Laki vaatii kesärenkailta vähintään 1,6 millimetrin urasyvyyttä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se on nimenomaan lain määrittämä minimi. Kulutuspinnaltaan minimikunnossa olevat renkaat ovat minimikunnossa myös ajettavuudeltaan, mutta silloinkin ne ovat keskeisessä roolissa ajoneuvon hallinnan kannalta. Vastaavasti ikäloppu rengas voi silmämääräisesti näyttää hyvältä kulutuspintansa osalta, mutta vanhentuessaan kumi kovettuu ja lopputuloksena on erittäin petollinen rengas.

Rengaspaineiden seuranta on helppo unohtaa, kun alle on saatu uudet renkaat. Ei kannattaisi unohtaa. Oikeilla paineilla ajaminen on mukavaa ja turvallisinta – silloin rengas toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Yli- tai alipaineilla ajo-ominaisuudet muuttuvat ja sitä kautta jopa ajolinjat saattavat laventua, auto puoltaa tai viettää kurvissa leveäksi. Ilo hyvistä renkaista käytännössä katoaa väärillä paineilla.

Kevään innoittamana auton ilmeen kohottamisen voisikin aloittaa ihan perusasioista. Onko ajoneuvo itsessään kunnossa ja huollettu? Vallitseeko auton sisällä talven jäljiltä tympeän pölyinen tunnelma, joka vaatisi kunnollista sisäsiivousta? Ja sitten katse niihin renkaisiin. Kun erilaisten renkaiden ominaisuudet ovat tiedossa ja kuljettaja ymmärtää niiden merkityksen myös vaikeissa ajo-olosuhteissa, voi ulkonäölle antaa mahdollisuuden. Näyttävyys valintakriteerinä toimii renkaidenkin osalta, jos perusta on kunnossa.

27.4.2022 Eila Parviainen