18.10.2018

Maistiainen: hillittyä suorituskykyä – Volvo S60 T8 Polestar Engineered

Volvo S60 T8 Polestar

Uuden Volvo S60 kera esitellään Volvon uuden sporttisemman brändin ensimmäinen tulokas, hieman kiristetty T8. Sama tekniikka tulee tarjolle myöhemmin myös V60 ja XC60 malleihin.

Kun voimalinjassa kulkee sähköä, se on tänä päivänä premium-luokassa urheilullisuuden merkki. Volvo S60:n ladattavan hybridimalliston huippuversiossa eli T8:ssa on tehoa 390 hevosvoimaa, ja Polestar Engineered -versiossa tehomäärää on kasvatettu vielä aavistus 405:ään heppaan. Lukema on ihan miehekäs.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Brembo, Öhlins...

Tehon lisäksi myös auton tekniikkaa on muokattu. Alustan virittämisessä on otettu avuksi Öhlinsin tietotaito, ja kevytvaluisten 19-tuumaisten vanteiden takaa pilkottavat Brembon keltaiset jarrusatulat.
Pääsimme S60 T8 Polestar Engineeredin rattiin Kaliforniassa, joten ajotila-asetuksista kaivetaan ensin esiin kaupungista ulos liukuessa hiljaisen mukava sähkömoodi.

Akustolla on kokoa 10,4 kilowattituntia ja se mahdollistaa reilun 30 kilometrin ajot pelkällä sähköllä. Normaaliajossa taajamien ulkopuolella kannattaa suosia hybridi-asetusta, jolloin voimalinja käyttää sähköä ja polttomoottoria mahdollisimman taloudellisen etenemisen takaamiseksi.

Sähköajosta tehomoodiin

Vähän ajan kuluttua reitti poikkeaa rantatieltä kohti rannikkoa reunustavia kukkuloita, joten on aika vaihtaa tehomoodiin. Ohjaus, vaihteisto, alusta ja voimanjako valmistavat auton ripeämpään etenemiseen. Meno maittaa, joskin äärettömän sporttinen ei tunne ratin takana ole. Polestar Engineered ei ole siis Volvo-maailmassa sama asia kuin mitä AMG on Mercedekselle, M BMW:lle tai RS Audille. Pikemminkin kyseessä on vain hieman kireämpi R-Design. Toisaalta kuljettaja arvostaa myös sitä, ettei alusta ole paukkulautamaisen kova.

Volvo S60 T8 Polestar

Pitää myös muistaa, että bensiinimoottori on kaksilitrainen, jota on tehostettu sekä mekaanisella että pakokaasuahtimella. Kaiken tarjolla olevan tehon ulos kaivaminen vaatii siis varsin selkeitä oikean jalan painalluksia. Kone reagoi kaasujalan pyynteihin joustavan nopeasti. Nopeasti kuljettaja oppiikin nauttimaan vain äärettömän hyvin vääntävästä voimalinjasta, maksimivääntö on 670 Nm, josta sähkön osuus on 240 Nm. Meno on varsin ripeää ja myös vielä mukavaa ilman hampaiden kiristelyä.

Lisäfiiliksen toivossa

Sama filosofia korostuu myös ohjaamossa. R-Design-sportti-istuimet ovat hyvät ja tukevat kroppaa, ja keltaiset turvavyöt ovat hauska pieni yksityiskohta, mutta muuten ohjaamo ei juurikaan eroa tavallisesta R-Designista. Tämä on pieni miinus, ellei sitten arvosta auton hillittyä olemusta. Itse kaipaisin ohjaamoon muutamia sporttilisukkeita ihan vain fiilistä nostattamaan. Vielä suurempi miinus tulee Polestar Engineered -version vaihdekepistä, joka ei ole kaikkein sulavin käyttää.

Volvo S60 T8 Polestar

Myös ulkoiset yksityiskohdat vanteiden ja keltaisten jarrusatuloiden lisäksi ovat melko miedot; tumma keulamaski ja tummat pakoputken päät ovat understatement nekin. Polestar Engineered versioiden tuotanto on rajattu, ja itse hankkisin sellaisen, odottaisin rehellisesti autolta hieman enemmän. Toisaalta auton hillitty tyyli istuu hyvin yhteen S60:n mukavan leppoisan olemuksen kanssa… Kyseessä on ripeän mukava matka-auto, jolla voi taittaa yhdellä istumalla pidempääkin siivua.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat