Mainos

Kumppaniartikkeli Omalaina.fi 25.5.2022

Moottoripyörän selkään tänä kesänä?

Moottoripyöräkuume nousee yleensä keväisin ensimmäisten prätkien ilmestyttyä auringon lämmittämään katukuvaan. Mielikuva itsestään ajamassa unelmiensa moottoripyörän selässä kohti auringonlaskua voi aiheuttaa pakottavan tarpeen tutkia uusien ja käytettyjen moottoripyörien markkinatarjontaa. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa jäitä hattuun ja siirtyä unelmoinnista analyyttiseen suunnitteluun.

Moottoripyöräkuume nousee yleensä keväisin ensimmäisten prätkien ilmestyttyä auringon lämmittämään katukuvaan. Mielikuva itsestään ajamassa unelmiensa moottoripyörän selässä kohti auringonlaskua voi aiheuttaa pakottavan tarpeen tutkia uusien ja käytettyjen moottoripyörien markkinatarjontaa. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa jäitä hattuun ja siirtyä unelmoinnista analyyttiseen suunnitteluun.

Moottoripyörän hankintaan liittyvien käytännön asioiden kartoittamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa ja vakaata harkintaa. Pyörän selkään kyllä ehtii mainiosti, vaikka ei tarttuisi heti kevään ensimmäiseen makeaan pyörätarjoukseen.

Paljonko moottoripyörä maksaa?

Otsikon kysymykseen voi vastata klassisesti, että rahaa moottoripyörään voit laittaa juuri niin paljon kuin sinulla sitä on käytettävissä. Ensi kertaa moottoripyörää ostamassa olevan kannattaa mieluummin varata hieman reilummin rahaa, ja valita uusi tai uudehko moottoripyörä. Hyvän käytetyn löytäminen on oman taiteenlajinsa ja epähuomiossa hankitun hajoilevan moottoripyörän huollot tulevat nopeasti kalliiksi, puhumattakaan korjaamokäyntien aiheuttamasta turhautumisen tunteesta.

Rahoituksen miettiminen on ensisijainen asia. Jos omista säästöistä ei löydy riittävästi rahaa, on moottoripyörän hankintaan soveltuva nopea autolaina varteenotettava vaihtoehto. Kyllä, nimestään huolimatta autolainaa voi käyttää myös moottoripyörän hankintaan. Tarvittaessa lainan saa hyvinkin nopeasti käyttöönsä sopivan moottoripyörön löydyttyä.

Moottoripyöräliikkeet eivät ole Suomen suurimpia käytettyjen moottoripyörien myyjäyrityksiä. Käytettyjä moottoripyöriä myytiin viime vuonna Suomessa eniten autoliikkeissä ja keskihinta oli noin 10 000 euroa. Iso osa käytetyistä moottoripyöristä toki edelleen vaihtaa omistajaa yksityishenkilöiden keskinäisessä kaupankäynnissä.

Uudet moottoripyörät ostetaan yleensä moottoripyöriin erikoistuneesta liikkeestä. Uusien moottoripyörien hinnat alkavat kevytmoottoripyörien muutamasta tuhannesta eurosta ja nousten aina suurtehopyörien kymmenien tuhansien eurojen hintatasolle.

Erimallisten uusien moottoripyörien lähtöhintoja voidaan luetella seuraavasti:

  • Skootteri (kevytmoottoripyörä): alk. 4 000 €
  • Adventure: alkaen 7 000 €
  • Super Sport: alk. 10 000 €
  • Matkapyörä: alk. 20 000 €

Lisävarusteet ja moottorin koon kasvu nostavat hintatasoa. Esimerkiksi Hondan klassinen Gold Wing Tour -matkapyörän parhaiten varustellun version listahinta veroineen vuoden 2022 hinnastossa on 50 990 €.

Millainen moottoripyörä kannattaa hankkia?

Moottoripyörän mallin valinta on tietysti täysin tulevan ajajan makuasia, johon vaikuttaa moottoripyörän tuleva käyttötarkoitus. Matkapyörä on nautiskelijan valinta, mutta paljon pienemmillä sorateillä ja syrjäseuduilla ajelevalle niin sanottu adventure-pyörä, esimerkiksi uutuusmalli Aprilia Tuareg, on sopivampi valinta. City-ihmisen kruisailuun voi taasen mainiosti sopia trendikäs ja näppärä skootterimallinen moottoripyörä.

Tärkein kriteeri oman moottoripyörän valinnassa on ajoasennon mukavuus. Ajaminen on rentoa ja miellyttävää silloin, kun kädet yltävät sopivasti ajotangolle ja jalat saa helposti maahan pyörän pysähtyessä. Ammattitaitoinen myyjä auttaa valinnassa ja aina on hyvä, jos saat jonkun tutun kokeneen motoristin mukaan katsomaan ajattelemaasi moottoripyörämallia.

Koeajo on tärkeä osa pyörän valintaa. Silloin viimeistään tuntee, onko alla oleva kaksipyöräinen se unelmien täyttymys vai ei. Lopulta tunteet ratkaisevat. Varsinkin käytetyn moottoripyörän hankinnassa on hyvä muistaa noudattaa Liikenne- ja viestintäviraston kätevää kaupanteko-ohjetta, jotta välttyy mahdollisilta ikäviltä jälkiyllätyksiltä.

Erittäin tärkeä osaa moottoripyörän hankinnassa näyttelee myös suojavarusteiden hankinta sekä moottoripyörän säilytyksen järjestäminen. Varustehankintoihin on myös varattava riittävästi säästöjä tai varmistettava lainarahan riittävyys.

Yhteenveto

Moottoripyöräkuume voi nousta hetkessä, mutta pyöräkaupoille ei kannata rynnätä suin päin. Kannattaa tutustua laajasti sekä myyntiesitteiden ja -ilmoitusten että moottoripyöriä myyvien liikkeiden valikoimaan. Lisäksi moottoripyöriä esittelevät messut ovat erittäin suositeltavia vierailukohteita.

Käytännön suunnitelmien tekeminen, kuten esimerkiksi moottoripyörän säilytystilojen järjestäminen ja rahoituksen varmistaminen tulevaa moottoripyörää ja välttämättömiä suojavarusteita varten kannattaa aloittaa ajoissa talvikauden aikana. Kevään edetessä kaupankäynti moottoripyörien osalta kiihtyy aina kesää kohti, joten liian kauan ei toki kannata jahkailla pyöräkaupoilla. Kuten sanottua, lopulta sen yksinkertaisesti tuntee, kun oikea moottoripyörä osuu kohdalle, ja silloin on oltava valmis tekemään päätös nopeasti.

Jaa artikkeli
Mainos