Liikenne 22.8.2015

Älä kiusaa – motoristihenkeä koululaisille

Motoristit koulukiusaamista vastaan ry levitti yhteisöllisyyden viestiä Salpakankaan koululla Hollolassa.

Noin 120 moottoripyörää ja parisataa motoristia kohtasi koulun 900 oppilasta auringonpaahteessa. Hiekkakentän pölykään ei haitannut kun kiiltelevät moottoripyörät kiinnostivat oppilaita ykkösestä ysiin. Kun mukana on vielä äijämäisiä motoristeja nahkaliiveineen ja siroja leidejä isojen pyöriensä kanssa, on huomio taattu.

Tämä motoristiporukka esittelee kuitenkin jotain muutakin kuin vain upeita ajopelejään. Kolmen neljän koulun viikkovauhdilla kierretään syysviileyteen asti. Viesti on joka koululla sama: älä kiusaa sun kaveria.

– Aloitin itse tällä koululla 42 vuotta sitten. Olen itse ollut sekä kiusaaja että kiusattu, joten tiedän kuin tärkeästä asiasta nyt puhutaan, sanoo Esa Torvinen. Nykyisin Iittalassa vaikuttava aikuinen iso mies Free Bikers Finlandin nahkaliiveissään on silmin nähden ylpeä siitä, että saa olla juuri tässä porukassa mukana vaikuttamassa ja tapaamassa koululaisia.

Vesilahtelainen Juhani Koistinen ei ole itse kokenut kiusaamista, mutta lähipiiristä sellaisiakin kokemuksia löytyy.

– Viime syksynä oli jo aika viileää syyskuussa, kun viimeisiä kouluja kierrettiin, mutta hyvä asia lämmittää. Tänäkin vuonna on tarkoitus kiertää kouluilla niin pitkään kuin sää vain sallii.

Tilastot ja totuus

Salpakankaan koulun rehtori Janne Salonen on itsekin motoristi ja myhäilee nyt tyytyväisenä.

– Tilastojen valossa koulukiusaaminen on vähentynyt, mutta paljonko on sellaista, mitä aikuinen ei näe? Juuri piilokiusaaminen on se hankalin puututtava. Jos tällä tapahtumalla saadaan herätettyä oppilaita ja vanhempia ajattelemaan ja huomioimaan asiaa, niin silloin olemme onnistuneet, Salonen pohtii.

– Lapset ovat vain pienen osan päivästä koulussa, joten koko yhteisön tulisi huomata heidät ja välittää. Juuri sitä henkeä motoristit voivat välittää. Motoristihan ei kaveria jätä.

Kyykkypyöriä saisi olla enemmän

Yhdeksäsluokkalaiset Aleksi Koskelo ja Joakim Serkelä pyörivät kiinnostuneina moottoripyörien keskellä. Ihmekös se, molemmat kun ajavat jo itsekin mopolla.

Mutta miten on, voiko tällainen tapahtuma vähentää koulukiusaamista?

– Voi tällä olla vaikutusta, jos on vähänkin kiinnostunut moottoripyöristä. Silloin voi alkaa ajatella enemmän omaakin toimintaa.

– Mutta kyykkypyöriä täällä kyllä saisi olla enemmän!

Haaste urheilijoille!

Motoristit koulukiusaamista vastaan on pari vuotta toiminut ja vuoden vaihteessa rekisteröity yhdistys, johon kuuluu jäseninä yli 200 motoristia ympäri Suomen. Facebook-ryhmässään yhdistyksellä on kuitenkin jo yli 6000 seuraajaa. Kaikki kouluvierailut ovat aina avoimia kaikille motoristeille, joten tapahtumiin on helppo saada iso joukko moottoripyöriä mukaan.

Yhdistyksen puhemiehenä häärää aktiivisesti Ari Santaharju, joka on ollut toiminnassa mukana alusta asti.

– Kiusaamista voidaan kauhistella kotisohvalla, mutta se auta mitään. Tarvitaan konkreettista toimintaa. Haluamme osoittaa, että välitämme ja muutkin voivat välittää. Hyödynnämme tiiviin motoristiyhteisön voimaa ja saamme näin tuotua tärkeää asiaa esiin hyvin konkreettisella tavalla.

Santaharju toivoo mukaan myös muita yhteisöjä.

– Haluan haastaa kaikki urheilijat ja urheiluseurat mukaan koulukiusaamisen vastaiseen työhön. Tulkaa mukaan, jakakaa vaikka nimikirjoituksia. Jos puhuminen pelottaa, niin minä lupaudun puhumaan!

Jaa artikkeli