Liikenne | Uutinen | 19.2.2020

Älä mene halpaan – Autoliitto varoittaa virallisen näköisestä huijaussivustosta

Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle kansainvälisen ajokortin voi myöntää ainoastaan Autoliitto. Huijaussivusto kuitenkin väittää tarjoavansa samaa palvelua.

Jaa artikkeli

Autoliitto kertoi saaneensa kyselyitä netistä löytyneestä kansainvälisen ajokortin tilaussivustosta, joka lupaa kortin nopeasti ja jopa digitaalisena. Kyseessä on kuitenkin huijaus, johon ei tule täyttää omia, saati maksukortin tietoja.

Sivusto näyttää nopealla vilkaisulla viralliselta, ja se on tuotettu useilla eri kielillä, mukaan lukien suomeksi. Suomennosta lukiessa tekstit paljastuvat kuitenkin melko tökeröiksi, mieleen tulee käännöskoneen tuotos.

Kansainvälinen ajokortti huijaus

Huijaussivusto näyttää erehdyttävän viralliselle.

Sivusto lupaa kansainvälistä ajokorttia välittömän hyväksymisen myötä jopa kahdessa tunnissa ja digitaalista kansainvälistä ajokorttia.

Ei olemassa digitaalisesti

Kansainvälinen ajokortti on maailman valtakielille tehty, virallinen käännös kansallisesta ajokortista, sen sisältö ja ulkonäkö määrittyy kansainvälisten tieliikennesopimusten mukaan. Kansainvälistä korttia ei ole oikeasti edes saatavilla digitaalisessa muodossa, eli se on aina perinteinen pahvinen kortti.

Valtioneuvoston määräyksellä Suomessa kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeus on Autoliitolla. Ennen kortin myöntämistä Autoliitto tarkistaa hakijan ajo-oikeuden Traficomilta. Suomessa asuva Suomen kansalainen ei voi saada kansainvälistä ajokorttia muuta kautta.

Suomessa asuva Suomen kansalainen saa kansainvälisen ajokortin ainoastaan Autoliiton kautta.

Suomalainen, joka asuu toisessa EU- tai ETA -maassa hakee kansainvälisen ajokortin vakinaisen asunmaansa korttia myöntävältä taholta.

Nykyisin kansainvälisiä ajokortteja kirjoitetaan yli 10 000 kappaletta vuodessa ja määrät ovat kasvussa. Syynä on suomalaisten aiempaa yleisempi matkustaminen kauempiin ja eksoottisempiin maihin, joissa halutaan myös ajaa esimerkiksi autolla tai skootterilla.

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynnisen mukaan korttien suuri kysyntä johtaa ajoittain huijausyrityksiin, jotka leviävät nopeasti.

Lähde: Autoliitto Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu