Liikenne Autoilu Liikenneturvallisuus Uutinen 8.6.2023

Alkolukolla lyhyempi ajokielto

Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen.

Alkoholirattijuopumuksesta tai törkeästä alkoholirattijuopumuksesta epäilty autoilija voi saada ajo-oikeutensa takaisin asennuttamalla ajoneuvoon alkolukon. Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvonnan piirissä oleva ei saa ajaa muilla kuin vain hyväksytyllä alkolukolla varustettuja ajoneuvoja.

Poliisilta haettavaa alkolukkoajokorttia varten autoilijan on käytävä päihdekeskustelu lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa, jonka aikana keskustellaan paitsi päihteiden käytöstä myös niiden vaikutuksesta terveyteen. Myös hoitomahdollisuuksista puhutaan.

Valvottu ajo-oikeus alkaa, kun valvottavan asuinpaikan poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin, josta käy ilmi erityisehto alkolukon käytöstä. Poliisi voi myöntää väliaikaisen ajokortin jo ennen rattijuopumusasian käsittelyä tuomioistuimessa.

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos laitteeseen puhaltavalla kuljettajalla on vähintään 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Arvo vastaa noin 0,2 promillen alkoholipitoisuutta veressä.

Törkeät rattijuopumukset ongelma

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta on ilahtunut, että alkoholirattijuopumusten määrä on ollut laskeva pitkällä trendillä 2000-luvulla. Mutta haasteitakin riittää.

– Varsinkin törkeät alkoholirattijuopumukset ovat silti edelleen iso ongelma, koska ne ovat yliedustettuina päihteisiin liittyvissä liikennekuolemissa, Kallio toteaa.

Hänen arvionsa mukaan alkolukolla pystyttäisiin taklaamaan alkoholirattijuoppoja liikenteestä tehokkaasti, mutta alkolukko ei ole ratkaisu kaikkiin päihdeautoilun ongelmiin.

–  Valitettavasti alkolukko ei toimi huumeratteihin, mutta edetään ratkaisu kerrallaan ja liikenneturvallisuutta parantaen kohti nollavisiota.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli