Autoliitto_Iittala_lataus_2023

Liikenne Autoilu Uutinen 9.2.2024

Autoliiton latausverkko tihentyy entisestään

Uusimmat latauspaikat ovat Turku Gatorade Areena ja Kitee Pajarinhovi, seuraavina vuorossa Härmä Kauhavalla, Lapuan keskusta ja Luumäki. Autoliiton jäsenille latausetuja.

Autoliiton latausverkosto sähköautoilijoille jatkaa kasvamistaan siten, että helmikuun alusta on käytössä 21 latauspistettä 19 eri paikkakunnalla. Piakkoin eli noin kuukauden kuluttua avautuvat latauspisteet Härmän Kylpylälle Kauhavalle, Lapuan keskustaan ja Satun Makiat leipomolle Luumäelle.

Tarvetta on yhä enemmän, sillä Suomessa vuonna 2023 rekisteröidyistä uusista henkilöautoista jo yli puolet oli ladattavia autoja. Vastaavasti käytettynä maahantuoduista autoista 61 prosenttia oli ladattavia. Autoliitossa on havahduttu rivakkaan käyttövoimien muutokseen, josta kertoo, että esimerkiksi vuonna 2020 ladattavien henkilöautojen osuus ensirekisteröinneistä oli noin 18 prosenttia.

Latausta ilman jonotusta

Autoliiton näkemyksen mukaan sähköautojen suosion kasvuun ovat vaikuttaneet erityisesti autojen ominaisuuksien jatkuva parantuminen sekä tarjonnan lisääntyminen etenkin perheautoluokassa. Myös autojen hintojen aleneminen ja hankintatuet ovat tuoneet sähköauton useampien ulottuville.

Autoliitto on lähtenyt mukaan rakentamaan valtakunnallista latausverkostoa yhteistyössä Virran (Liikennevirta Oy) kanssa. Suomen suurimman auton käyttäjien etujärjestön mukaan kotilatauksen lisäksi autoja on päästävä lataamaan matkan varrella ilman pitkää jonotusta.

Tavoitteena kattava verkosto

Autoliiton latausverkoston painopisteenä on pikalatauspalvelut. AL-lataus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala kertoo, että Autoliiton tavoitteena on ainakin 30 latausaseman verkosto kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Mikä on näiden uusimpien latauspisteiden määrä ja teho?

– Turun Gatorade 100 kW ja neljä CCS Combo-pistoketta, Kitee 50 kW ja kaksi CCS Comboa sekä yksi AC-tolppa kahdella type-2:lla. Härmään tulossa 100kW ja neljä CCS Comboa sekä kaksi AC-tolppaa (neljä type-2), Rajala kertoo.

Autoliitto_Iittala_lataus_2023

Kuinka suuri osa verkoston latauspisteistä on Kempowerin 50 kW:n pikalatauslaitteita, jossa on kaksi EU-standardin mukaista CCS Combo -latauspistoketta?

– Kaikissa latauspisteissä lukuun ottamatta Turun Messukeskusta on tarjolla joko 50 kW tai 100 kW pikalatausta CCS Combo-pistokkeilla, vähintään kaksi ja enintään neljä pistoketta. Turun Messukeskuksella on tarjolla yksinomaan AC-latausta.

Moni sähköautoileva Autoliiton jäsen on uudistanut jäsenyytensä e-jäsenyydeksi, joka tuo latausetua Autoliiton latausasemilla. Se tarkoittaa huojennusta, jonka suuruus on 5 snt/kWh.

Jäsenyyksistä ja latausedusta lisää täältä.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli