Suomen hiljaisin tie Unohduksen tie Kuhmo Suomi

Liikenne Liikennepolitiikka Uutinen 27.4.2023

Autoliitto: liikkumisen hinta voi johtaa liikenneköyhyyteen

Suomen suurin autoilijoiden etujärjestö muistuttaa, että henkilöliikenteen matkoista noin 85 % tehdään henkilöautoissa, joko kuljettajana tai matkustajana.

Autoliiton Luulot pois autoilusta -podcastissa toimitusjohtaja Pasi Nieminen tuo esiin, että henkilöautoilu on varsin tarpeellinen, monissa tilanteissa jopa ainoa mahdollinen liikkumismuoto suomalaisille.

Energiakriisin aikana polttoaineen hinta on noussut kymmeniä senttejä, mutta Autoliiton tutkimusten mukaan liikkumisen tarve ei ole muuttunut. Kasvavat liikkumiskustannukset voivat kuitenkin johtaa lopulta liikenneköyhyyteen. Liikenneköyhyys tarkoittaa sitä, ettei ihmisillä ole enää mahdollista liikkua tarkoituksenmukaisella tavalla.

– Tämä voi vaikuttaa asuinpaikan valintaan tai siihen, ettei työtä voi vastaanottaa liian korkeiden matkustuskustannusten takia. Liikenneköyhyys voi lopulta johtaa jopa elämän rajoittumiseen sosiaalisella puolella, muistuttaa Nieminen Autoliiton podcastsarjan toisen tuotantokauden neljännessä jaksossa.

Henkilöautoilu: 85 prosenttia matkoista

Henkilöautojen osuus suomalaisessa liikenteessä on merkittävä, vaikka verotuksesta tuleva kustannusrasite on EU:n kireimpiä.

– Henkilöliikenteen matkoista noin 85 % tehdään henkilöautoissa, joko kuljettajana tai matkustajana, Nieminen summaa.

Nieminen myös muistuttaa päästöihin liittyen, että Suomessa henkilöautoliikenteen päästöt ovat olleet laskussa vuodesta 2007 lähtien – ja liikenteen sähköistyminen pienentää päästöjä entisestään.

Liikennettä kohdellaan Niemisen kokemuksen mukaan silti kovalla kädellä: henkilöautoliikenteen osuus koko ”päästökakussa” on noin 10 % eli suhteellisen pieni.

Artikkeli julkaistu alunperin 26.2.2023

Jaa artikkeli