Ruuhka

Liikenne Uutinen 14.11.2019

Autovakuutusten hinnat ovat nousseet rivakasti

Autoilun vakuutusten reaalihinnat ovat nousseet vuosina 2000–2019 selvästi nopeammin kuin koko autoilun hinnat.

Vuotuisia autoilukuluja ennakoiva yksityisautoilija saattaa unohtaa, että niitä kertyy myös vakuutusmaksuista. Autoilu vaatii vakuutuksen, ainakin lakisääteisen liikennevakuutuksen, usein myös vapaaehtoisen kaskovakuutuksen.

Riittävä vakuutusturva on fiksua, muttei erityisen edullista lystiä. Autovakuutusten reaalihinnat ovat nousseet selvästi nopeammin kuin koko autoilun hinnat. Vakuutusten hinnat nousivat nopeasti vuoteen 2015 asti, jonka jälkeen reaalihintakehitys on pysynyt paikoillaan.

Vakuutusten ja koko autoilun reaalihintojen muutos 2000–2019

Autovakuutusten hinnat 2000-2019

Lähde: Tilastokeskus, Kuluttajahintaindeksit

Hintakilpailua vuodesta 2015

Vuoden 2015 jälkeen vakuutusten hintakilpailu on lisääntynyt nimenomaan kaskossa eli vapaaehtoisessa vakuutuksessa. Internetissä tarjotaan entistä enemmän hyvin yksilöllisiä autovakuutuksia entistä halvemmalla. Vakuutusten hintaseuranta on samalla vaikeutunut.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen: autoilun uhkaava kallistuminen

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen on havainnut, että monesta eri näkökulmasta tarkasteltuna näyttää siltä, että ihmisten liikkumiskulut ja yksityisautoilu syövät yhä suuren osan kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista.

– Olisi hyvä yksityisautoilusta ja sen kuluista puhuttaessa muistaa, että autoilun kallistuminen tarkoittaa kotitalouksien tavallisen arjen kallistumista. Henkilöauto on monelle meistä aivan välttämätön liikkumisväline harvaan asutussa maassa.

Kirjoittaja on Tilastokeskuksesta eläköitynyt hinta-asiantuntija.

Jaa artikkeli