Liikenne 20.1.2014

Kiinalainen Euro NCAP:n menestyjä

Euro NCAP testasi 33 uuden automallin kolariturvallisuuden seitsemässä eri kokoluokassa vuonna 2013. Parhaiten menestyi kiinalainen Qoros 3.

Euro NCAP -törmäystestissä autot saavat tähtiarvion. Jaossa on nollasta viiteen tähteä testin eri osa-alueista saatujen pisteiden perusteella. Pisteitä annetaan aikuismatkustajien suojasta, lasten suojasta, jalankulkijan suojasta sekä turvavarusteista. Viittä tähteä tavoittelevalla kaikkien osa-alueiden on oltava kunnossa.

Testaus kiristyy autojen kohentuessa

Euro NCAP kiristää viiden tähden tulokseen oikeuttavia pisterajoja, jotta autojen turvallisuuskehitys ei jäisi polkemaan paikoilleen.
Tiukentuneesta arvostelusta huolimatta suurin osa autoista saa edelleen hyviä tuloksia, kuten törmäystestejä ja autojen turvallisuuskehitystä tiiviisti seuraava Moottori on useaan otteeseen kertonut. Autojen turvallisuuskehitys on ollut huimaa koko Euro NCAP -testaushistorian ajan. Arvostettuja testejä on tehty vuodesta 1997 lähtien.

Qorokselle viisi tähteä huippupistein

Neliovinen perheauto Qoros 3 oli ensimmäinen Kiinassa kehitetty auto, joka saavutti täydet viisi tähteä Euro NCAP -testissä ja oli samalla kokoluokkansa paras auto vuonna 2013.

Qoros 3 ei ollut ainoastaan luokkansa paras, vaan se sai eniten pisteitä kaikista viime vuonna testatuista uusista automalleista. Näin Qoros 3 valittiin Euro NCAP:n vuoden parhaaksi autoksi. Qoros 3 ei ole vielä myynnissä Suomessa.
Muut oman kokoluokkansa parhaat autot vuonna 2013 olivat Renault Zoe, Lexus IS 300h, tila-autot Kia Carens ja Ford Tourneo Connect, Jeep Cherokee ja Maserati Ghibli.

Euro NCAP:n tulokset löytyvät myös Autoliiton verkkosivuilta.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Euro NCAP

Jaa artikkeli