Liikenne Uutinen 28.4.2017

Huomioi opaskoira liikenteessä – älä häiritse, silitä tai puhuttele

Koira työskentelee liikenteessä koulutuksessa opittujen kaavojen ja sääntöjen mukaisesti. Poikkeamat niistä voivat hämmentää tärkeän työn tekijöitä.

Suomessa on yli 200 näkövammaista opaskoiran käyttäjää, ja lisäksi liikenteessä näkyy muita työkoiria. Opaskoiran tunnistaa valjaista, joissa on selän päälle taivutettu kahva. Näkövammainen pitää siitä kiinni ja tunnistaa siten koiran liikkeistä erilaisia asioita.

– Opaskoiria ei saa mennä silittelemään tai puhuttelemaan, ettei niiden työ häiriinny. Koirakolle voi kuitenkin kertoa, kun tien voi ylittää turvallisesti. Ja jos näkee opaskoirakon harhailevan, voi tarjoutua auttamaan ottamalla puhekontakti näkövammaiseen, kertoo puheenjohtaja Regina Koljonen Opaskoirayhdistyksestä.

Kevyen liikenteen väylillä koirakko kulkee joko vasemmassa tai oikeassa reunassa. Koiranohjaaja käyttää mahdollisuuksien mukaan kuuloaan ympäristönsä tarkkailuun, joten esimerkiksi polkupyöräilijöiden olisi hyvä kilauttaa soittokelloa ja pyrkiä tämän jälkeen tekemään ohitus mahdollisimman etäältä.

– Koiranohjaajaa auttaa myös paljon, mikäli vastaantuleva koiranulkoiluttaja antaa itsestään ja koirastaan jonkinlaisen äänimerkin. Muiden kävelijöiden on hyvä ohittaa koirakko rauhallisesti väylän toisesta reunasta ja välttää vaikeasti ennakoitavaa käyttäytymistä, täydentää yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturvasta.

Autoilijan viestintäkeinot opaskoirakon kanssa ovat rajalliset. Siksi kuljettajan on syytä pysähtyä kokonaan suojatien eteen antaessaan tietä koirakolle. Tällöin koiranohjaaja voi olla varma kuljettajan aikeista.

Työkoiran tunnistaa liivistä

Opaskoirien lisäksi ihmisten apuna liikkumisessa on myös muita työkoiria. Esimerkiksi kuulokoirilla on päällään vihreä liivi.

– Opaskoiran lisäksi kaikkien tiellä liikkujien tulisi tunnistaa ainakin kuulokoira, sillä sellaisen omistaja ei luonnollisestikaan kuule. Tällöin asian voi ottaa kyseisessä liikennetilanteessa huomioon, muistuttaa Liikenneturvan Taskinen.

Myös fyysisesti toimintarajoitteisten henkilöiden avustajakoirat käyttävät omia sinivalkoisia liivejään.

– Tärkeintä on, että töissä olevia koiria sekä niiden kanssa kulkevia ihmisiä kunnioitetaan ja että koirakot otetaan huomioon liikenteessä. Häiriön aiheuttamista on vältettävä, toteaa Taskinen.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Liikenneturva/Ali Kinnunen

Liikenneturvan viisi vinkkiä työkoirien kohtaamiseen:

– Kunnioita työkoiria ja anna koirakoille tilaa toimia liikenteessä. Vältä vaikeasti ennakoitavaa käyttäytymistä.
– Älä silittele tai puhuttele töissä olevaa koiraa.
– Soita pyörän kelloa ennen opaskoirakon kohtaamista ja ohita mahdollisimman etäältä, myös jalankulkijana.
– Pysäytä auto kokonaan suojatien eteen antaessasi tietä koirakolle.
– Eri työkoirat tunnistat liivien tai valjaiden värityksestä.

Lisätietoa opaskoirakon kohtaamisesta liikenteessä Opaskoirayhdistyksen verkkosivulta.

Jaa artikkeli