Liikenne Uutinen 17.11.2015

Jäälle ja lumelle kyytiä – Fiskars uudistaa työvälineet

Nykyautojen lasipinta on moninkertainen aiempiin autosukupolviin verrattuna. Muoto yhdessä lasiin liitettyjen teknisten pinnotteiden ja toimintojen kanssa asettaa vaatimuksia myös jään ja lumen poistossa käytettäville välineille.

Näkyvyys on talviliikenteen turvallisuustekijöiden kärkikastissa. Nykyautojen lasipinta on moninkertainen aiempiin autosukupolviin verrattuna, eikä trendi näytä hiipumisen merkkejä ainakaan toistaiseksi.

Tuulilasi on osa auton kantavaa rakennetta ja muodoltaan usein kaikkea muuta kuin yksinkertainen ja suora. Muoto yhdessä lasiin liitettyjen teknisten pinnotteiden ja toimintojen kanssa asettaa vaatimuksia myös jään ja lumen poistossa käytettäville välineille. Ei ole aivan sama millä tyyristä tuulilasia raapii puhtaammaksi.

Tylsä tuote uusiksi

Oransseista saksista ja työkaluistaan tunnettu Fiskars esittelee yhteistyössä ajoneuvolasivalmistaja Saint-Gobainin kanssa valmistamansa lumiharja-jääraappa -yhdistelmän, joka valmistajiensa mukaan soveltuu herkimmillekin tuulilaiseille läpi talven.

– Jääraappahan on perinteinen ja melko tylsä tuote. Meidan avullamme Fiskars pystyi keksimään sen uudelleen, Saint-Gobain Autoverin Suomen ja Baltian liikentoimintajohtaja Jussi Kovasiipi sanoo.

Lunta ja jäätä vastaan

SnowXpert-nimeä totteleva harja on varustettu kaksipuoleisella terällä. Ratkaisun luvataan puhdistavan tuulilasin sujuvasti sitä vahingoittamatta. Joustava terä mukailee valmistajan mukaan lasipintoja. Perinteinen harjapää on puolestaan korvattu silikoniharjaksilla. Kokonaisuuteen kuuluu myös veden ja huurteen poistoon soveltuva lasta harjapään toisella puolella. Materiaali on perhmeää, mutta ei aivan perinteistä. Siihen on syynsä.

– Kostea lumi ja hiekka eivät tartu silikoniin. Näin ikkuna ei naarmuunnu, Fiskarsin VP R&D Petteri Masalin kertoo.

Uutuustyökalun voi jakaa kahteen osaan. Ratkaisu lisää käyttömahdollisuuksia ja säästää tilaa autossa.

Fiskars

Lähde, kuvat ja video: Fiskars

 

Jaa artikkeli