21.4.2023

Kansa jyrähti: vuokrattavia sähköpotkulautoja liikaa

Sähköpotkulautailijat ovat vaaraksi – Liikenneturva

Liikenneturvan kyselyn vastaajista yli puolet oli sitä mieltä, että vuokrattavia sähköpotkulautoja oli kesällä 2022 liikaa.

Sähköpotkulaudat herättävät tunteita: puolesta ja vastaan. Ne ovat toisaalta näppäriä kaupunkikulkupelejä, toisaalta niiden holtiton käyttö ärsyttää ja aiheuttaa vaaratilanteita – myös muille kuin lautailijoille itselleen.

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan yli puolet oli sitä mieltä, että vuokrattavia sähköpotkulautoja oli kesällä 2022 liikaa.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suuri osa – peräti kolme neljästä –  kokee, etteivät sähköpotkulautailijat noudata liikennesääntöjä. Kuitenkin vain kolmasosa vastanneista pitää sähköpotkulautailun sääntöjä vaikeina.

Humalassa lautailu ja lautojen heitteillejättö käytön jälkeen ovat sitkaita epäkohtia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sopivat kaupunkikuvaan, mutta…

Kun Liikenneturva selvitti loppuvuodesta 2022 suomalaisten suhtautumista sähköpotkulautailuun, lähes puolet koki vuokrattavien sähköpotkulautojen sopivan hyvin kaupunkiliikenteeseen.

Moni lautailija ei ilmeisesti kuitenkaan tunne lautailuun liittyviä liikennesääntöjä tai välitä niistä. Seuraus on luettavissa myös kyselyn tuloksista: vain alle viidesosa koki, että sähköpotkulautailijoiden toiminta muuttui kesän aikana parempaan suuntaan.

– Sähköpotkulautakin on ajoneuvo. Kun ajoneuvolla lähdetään liikenteeseen, on tunnettava sitä koskevat liikennesäännöt, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen kiteyttää.

– Puutteet sääntöjen osaamisessa tai niiden noudattamisessa voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja onnettomuuksia sekä heikentää liikenteen ilmapiiriä. Sääntöjen noudattamattomuus voi lisätä kielteistä suhtautumista liikkumismuotoon yleisesti.

Pyöräilijän säännöin

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi avaa sähköpotkulautailuun liittyviä sääntöjä.

– Kun sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h, sillä kuljetaan pyöräilijän säännöillä ja pyöräilyyn tarkoitetuilla väylillä. Pyörätien puuttuessa on siirryttävä ajoradalle tai noustava pois laudan päältä. Yli 15 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, Rossi kertoo.

Ei kaveria kyytiin

Tuttu näky iltamyöhään on jalkakäytävällä viilettävä potkulauta kaksi kyydissä.

Sähköpotkulaudalle ei kuitenkaan saa ottaa kaveria kyytiin tai kuljettaa lasta.

– Sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu vain yhdelle henkilölle kerrallaan, Rossi muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aja oikein -kampanja käyntiin

Liikenneturvan tuore Aja oikein -kampanja kertaa keskeisiä sähköpotkulautailun sääntöjä.

Pohjonen tuo esiin, että merkittävä osa sähköpotkulautaonnettomuuksista ajetaan humalassa. Päihtyneenä ei kuitenkaan ole asiaa minkään kulkuneuvon ohjaimiin.

– Helposti käsillä oleva ja käyttöön otettava vuokralauta voi houkuttaa kesäillan riennoissa. Kostean illan liikkumiset onkin hyvä miettiä etukäteen, niin päihtyneenä ei päädy tekemään päihtyneen ratkaisuja, Pohjonen korostaa.

Näin asiaa tutkittiin

Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia liikenteestä marraskuussa 2022. Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 113 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuva: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen Lähde: Liikenneturva

a:6:{i:0;s:6:"133977";i:1;s:6:"134080";i:2;s:5:"94630";i:3;s:6:"110961";i:4;s:6:"131504";i:5;s:6:"126013";}

Luetuimmat