Lähes 60 kuolonuhria liikenneonnettomuuksissa alkuvuonna

Liikenne 23.11.2018

Katso oman autosi ilkivaltariski – todennäköisimpiä kohteita BMW:t, Audit ja Mercedes-Benzit

Autoja turmellaan eniten viikonloppuöinä, ja kohteena ovat tyypillisesti kadun varteen pysäköidyt autot.

Autoille tehty ilkivalta jakautuu eri automerkkien ja kaupunkien välille epätasaisesti, kertoo tilastojaan penkonut vakuutusyhtiö If.

Erityisen paljon ilkivaltaa tehdään BMW:ille, Audeille ja Mercedes-Benzeille. Neljäntenä listalla keikkuu Honda. Keskimääräistä enemmän siipeensä saavat myös Seatit, Volvot ja Mitsubishit.

Ifin mukaan ilkivallalta säästyvät useimmin Renaultit, Fiatit, Saabit, Toyotat ja Fordit.

Tulosten taustalta löytyy mittava aineisto autojen kohtaamasta ilkivallasta vuosilta 2012–2017, jonka If avasi yleisölle. Tämä tarkoittaa, että halukkaat pääsevät katsomaan Ifin verkkosivuilla arvion siitä, millainen oman auton riski on joutua ilkivallan kohteeksi.

Lisäksi ilkivaltatapaukset on jaoteltu auton iän sekä kuljettajan asuinpaikan mukaan.

Vahinkoja viikonloppuöisin

Autolle tehty ilkivalta tarkoittaa toisen auton tahallista vahingoittamista muulla kuin omalla ajoneuvolla. Tavallisesti kyse on kadun varteen pysäköidyn auton potkimisesta, maalipinnan naarmuttamisesta tai peilien vääntelystä.

– Autojen turmeluhimo iskee tyypillisesti kostean baari-illan jälkeen perjantai- tai lauantaiyönä. Sama tekijä pahoinpitelee yleensä useampia autoja samalla kadunpätkällä, ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä kertoo.

Huono uutinen on, että erityisesti kantakaupungissa asuvat eivät voi täysin välttyä ilkivaltariskiltä. Pysäköintipaikan valinnalla voi kuitenkin olla merkitystä.

– Jos mahdollista, auto kannattaa parkkeerata hyvin valaistuun paikkaan etäämmälle baareista, Roselius vinkkaa.

Lähde: If Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli