Liikenne | Uutinen | 10.12.2019

Kelkkaillessa tulee varautua yllätyksellisiin tilanteisiin – katso asiantuntijoiden vinkit

Oli kyse lyhyestä siirtymästä tahi pidemmästä matkasta, moottorikelkkailu voi sisältää aina erilaisia yllätyksiä. Traficom listasi vinkkejä onnistuneen kelkkareissun takaamiseksi.

Jaa artikkeli

Moottorikelkkailu on parhaimmillaan hauska harrastus, mutta monelle myös osa työnkuvaa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa turvallisen kelkkailun vinkeillään kuitenkin riskeistä, joita kelkkailu usein sisältää ja ohjeistaa kuinka niihin voi varautua.

Keliolosuhteet vaikuttaa reitin kuntoon

Sääolosuhteet on hyvä tarkistaa etukäteen. Keliolosuhteet voivat vaikuttaa näkyvyyden ja jään lujuuden lisäksi muun muassa suunnistamiseen, reitit peittyvät helposti näkyvistä rankassa tuiskusateessa. Turvallinen jäällä ajaminen edellyttää paikallistuntemusta muun muassa virtauskohtien varomiseksi.

Reittien kunto vaihtelee ja näkyvyys maastossa voi muuttua nopeasti, vaikka kyseessä olisi tuttu reitti. Sovita nopeus näkyvyyden, reitin kunnon ja ajotaitojesi mukaiseksi. Lisäksi oikea ajolinja on aina mutkan oikeassa reunassa, vaikka vauhdikas harrastus houkuttaisikin usein leikkaamaan sisäkurvin puolelle. Vastaantulevia kelkkailijoita tulee varoa.

Reitin ja kelin lisäksi moottorikelkkailemaan lähdettäessä tulee tarkistaa ajoneuvon kunto, sekä kuljettajan asenne. Jos ajoreitti kulkee vesistöjen läpi kaulalla tulisi olla mukana myös naskalit.

– Taitava kuljettaja ennakoi vaaratilanteet sopivalla tilannenopeudella ja välttyy suistumasta reitiltä. Erämaassa puhelin ei välttämättä kuulu ja avun saaminen voi kestää kauan, joten riskejä ei kannata ottaa, Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti huomauttaa.

Varaudu kaluston pettämiseen

Arvaamattomiin tilanteisiin tulee varautua. Lataa matkapuhelimeen 112-sovellus ja pidä puhelinta ladattuna lämpimässä taskussa. Myös kartta on hyvä pitää mukana, sillä puhelin ei toimi kaikkialla. Muista kertoa myös muille, minne olet menossa ja milloin palaat.

Mukaan tulee pakata myös lämmintä vaatetta, evästä, työkaluja ja köysi, sillä matka voi katketa koska tahansa.

Tarkistuslistalle kuuluu myös moottorikelkan varusteiden toiminta. Ajoreissulla tulee olla mukana variaattorin varahihna, jonka vaihtamista on syytä opetella etukäteen vaikka kotipihalla. Tarkista myös polttoaineen riittävyys, tankkausmahdollisuudet ja kaksitahtikelkassa myös öljyn määrä.

Lähde Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu