Paleface Lasten Liikennelaulu versio Spotify YouTube

Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 4.8.2023

Klassikon uudet riimit: Lasten Liikennelaulu sai päivityskierroksen Palefacelta

Rap-artisti Paleface on päivittänyt ikonisen Lasten Liikennelaulun osana uuden lukuvuoden kunniaksi starttaavaa liikenneturvallisuuskampanjaa. Uudistetuissa versiossa vastuuta siirretään enemmän aikuisille ja autoilijalle.

Georg Malmsténin ja Helena Eevan ikoninen Lasten Liikennelaulu levytettiin ensimmäisen kerran 1955. Sen jälkeen tuskin lienee ollut liikennekasvatustuokiota, jossa ei todettaisi “muista aina / liikenteessä”. Asia on myös ajankohtainen koulujen käynnistyessä jälleen ensi viikolla ja uusien ekaluokkalaisten lähtiessä pidemmille koulumatkoille.

Räppäri Paleface on 8- ja 12-vuotiaiden tyttöjen isä, joten sanataiteilija päätti tarttua tuumasta toimeen ja antaa lauluklassikolle uuden elämän. Samalla tarjoutui mahdollisuus korjata alkuperäisessä oleva erikoinen näkökulma. 

– Lasten liikennelaulu on kaikille tuttu klassikko, mutta kun sen sanoja tarkastelee tarkemmin, siinä vastuu turvallisuudesta on vieritetty lapselle. 1950-luvulla ajateltiin toisella tavalla kuin nyt. On siis aika kääntää asetelma tähän päivään ja siirtää vastuu niille, joille se ensisijaisesti kuuluu eli aikuisille kuljettajille, Paleface eli Karri Miettinen järkeilee.

Aikuisten Liikennelauluksi uusittu kappale on osa Valio Oltermannin vuodesta 2019 järjestettyä jokavuotista liikennekampanjaa, jossa on mukana myös Liikenneturva. Yhteistyö Palefacen alkoi luontevasti, sillä Miettinen on vuosien varrella tarttunut tuotannossaan yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

– Tieliikenteessä loukkaantuneiden alakouluikäisten määrä on tasaisesti vähentynyt viime vuosina, vuonna 2022 määrä oli 129. Tavoite on kuitenkin nolla. Tähän tavoitteeseen pääsemisessä me aikuiset olemme avainroolissa. Petrattavaa löytyy niin suojatiekäyttäytymisessä, ajonopeuksissa kuin tarkkaavaisuudessakin. Erityisesti silloin, kun ajetaan koulujen lähistöllä tai alueilla, joissa on paljon suojateitä, on unohdettava kiire ja otettava vauhti pois. Koulutie ei saa olla asia, jota lapsi pelkää, luettelee Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi.

– On vaikea löytää Palefacea sopivampaa keskustelunherättäjää yhteiselle asiallemme. Musiikki herättää tunteita, ja se voi muokata jopa yhteiskunnallista liikehdintää. Virittämällä keskustelua vastuusta, voi liikennekäyttäytymisessä tapahtua muutosta, Valion Oltermannista vastaava markkinointipäällikkö Nina Wahlström kertoo.

Aikuisten Liikennelaulu on kuunneltavissa useissa suoratoistopalveluissa kuten Spotifyssä ja YouTubessa. Koulut alkavat ympäri Suomen viikolla 32.

Kuljettajan muistilista suojatielle:

  • Noudata liikennevaloja. Erityisesti lapset luottavat liikennevalojen ja suojatien turvaan.
  • Anna tietä jalankulkijalle suojatiellä. Osoita pysähtymisaikeesi hiljentämällä vauhtia ajoissa.
  • Noudata nopeusrajoituksia. Sovita nopeutesi niin, että voit tarvittaessa pysähtyä.
  • Kun käännyt risteyksessä tai ajat liikenneympyrään ja poistut siitä, väistä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.
  • Jos suojatien eteen on pysähtynyt auto, älä ohita sitä pysähtymättä itse.

Kolme vinkkiä jalankulkijalle:

  • Pysähdy suojatien eteen. Noudata aina liikennevaloja.
  • Katso rauhallisesti molempiin suuntiin ja varmista ettei autoja tule tai että nämä antavat tietä.
  • Ole erityisen varovainen ylittäessäsi monikaistaista tietä. Suojatien eteen pysähtyneen auton takaa voi tulla toinen.

Lähteet: Valio ja Liikenneturva Kuva: Valio

Jaa artikkeli