Liikenne Uutinen 22.11.2015

Korjaamoketju kannustaa: Yllätä talvi kerrankin itse

Talveen varustautuminen tarkoittaa muutakin kuin renkaiden vaihtamista. Pikkuniksit auttavat sujuvampaan talviliikenteeseen.

Pakkasen puolelle vihdoin Etelä-Suomessakin painuvat kelit tarkoittavat, että talvi on tulossa koko maahan. Suomen suurin korjaamoketju Autoasi listasi, miten autoilija voi omilla toimillaan yllättää talven. Perinteisesti otsikoita on väännetty toisinpäin autoilijoiden jäädessä ensilumen armoille heikosti varustautuneina.

Yksinkertaisia tarkastuksia

– Kun huolehtii siitä, että määräaikaishuollot on tehty, pesunestesäiliössä on pakkasenkestävää nestettä ja auto on muutenkin hyvässä kunnossa, on turvallisempaa ja huomattavasti miellyttävämpää lähteä liikenteeseen pakkasaamuna, Autoasi-korjaamoiden ketjupäällikkö Antti Korhonen muistuttaa.

Kuusi vinkkiä talvikuntoon virittäytymiseen: 

  1. Renkaat: Vaihda talvirenkaat jo ennen talvirengaspakkoa, jos kelit vaativat. Muista tarkistaa samalla renkaiden kunto ja ilmanpaine. Talvirenkaiden urasyvyydeksi suositellaan vähintään viittä millimetriä. Näin varmistat autosi hallinnan myös liukkaalla kelillä.
  2. Tuulilasi: Tuulilasin pesunesteen tulee olla tarpeeksi vahvaa talvipakkasille. Muista myös käyttää tuulilasin pesulaitetta heti nesteen lisäämisen jälkeen, jotta vahva pesuneste virtaa myös putkistossa. Lisäksi kuluneet tuulilasipyyhkimet kannattaa myös vaihtaa ja valojen kunto tarkastaa. Tarkista, että autossa on mukana myös jääskraba. Näin varmistat, että näet autostasi ulos.
  3. Akku: Akku menettää tehoaan pakkasella. Akun kunto kannattaa testata ennen kunnon pakkasia ja tarvittaessa vaihtaa akku. Pelkkä akun jännitteen mittaaminen ei usein riitä, vaan akku on syytä testata siihen tarkoitetulla testilaitteella. Näin varmistat, että autosi starttaa tiukemmillakin pakkasilla.
  4. Moottori: Tarkista moottorin öljyt ennen ilmojen kylmenemistä ja huolehdi läpi talven, että talviolosuhteisiin tarkoitettua ja autoosi soveltuvaa öljyä on riittävästi. Tarkista myös jäähdytysnesteen pakkaskestävyys: talvikaudella jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden olisi hyvä olla vähintään -30 °C. Muista aina käyttää autosi suositusten mukaista öljyä. On myös suositeltavaa käyttää moottorin esilämmitystä. Näin varmistat, että moottori kehrää myös paukkupakkasilla.
  5. Tavaratila: Takakontissa kannattaa säilyttää lapiota, jolla saat kaivettua autosi tarvittaessa kinoksesta irti.
  6. Auton yleiskunto: Käyttämällä auto määräaikaishuolloissa se pysyy aina kunnossa, myös talvella. Huollossa käydään läpi kaikki liikenneturvallisuuden kannalta tärkeät toiminnallisuudet, joiden tarkastamiseen tavallisella autoilijalla ei usein ole tarvittavaa osaamista.

Jaa artikkeli