12.8.2016

Koululaiset: aikuiset, ajakaa hiljempaa ja jättäkää puhelin rauhaan

Alakouluikäiset liikenne

Alakouluikäisten kyselyssä vastaukset ovat hämmästyttävän samankaltaisia: aikuisten tulisi ajaa hiljempaa ja lopettaa kännykän räplääminen ajaessa.

Vakuutusyhtiö If teetätti kyselyn, jossa alakouluikäiset lapset saivat kertoa näkemyksiään siitä, miten aikuisten tulisi ajaa. YouGov Finlandin toteuttamaan kyselyyn vastasi 265 lasta, joiden sanoma oli selvä: aja hiljaa ja pidä katse puhelimen sijaan tiessä. Kuljettajille toiveitaan esittivät 7–12-vuotiaat lapset. Vastaukset olivat yllättävän samankaltaisia.

– Lapset toivoivat selvästi useimmin, että aikuiset hiljentäisivät vauhtia liikenteessä. Toiseksi useimmin toistui toive, että aikuiset malttaisivat irrottaa katseen puhelimesta ajaessaan. Lisäksi lasten huomiointi liikenteessä nousi esille monissa vastauksissa, kertoo viestintäjohtaja Ainomaija Pippuri Ifistä.

Yhdeksän kymmenestä alakoululaisesta on huomannut aikuisten käyttävän puhelinta ajaessaan ainakin joskus. Joka neljännen mukaan kännykkää räplätään ajon aikana suorastaan usein. Lasten mielipide on kuitenkin selvä: vain neljän prosentin mielestä on hyväksyttävää käyttää puhelinta ajaessa.

Lapset itse käyttävät kännykkää koulumatkoilla vaihtelevasti. 10–12-vuotiaista joka kuudes käyttää puhelinta sosiaaliseen mediaan tai pelaamiseen. 7–9-vuotiaista samoin tekee vain 8 prosenttia. Suunnilleen samat osuudet koskevat myös musiikin kuuntelemista kännykästä.

Koulumatkat taitetaan useimmiten jalan tai polkupyörällä, joko kavereiden kanssa tai yksin. Joka kuudes saa aikuisen seurakseen koulumatkalle ja lähes kaikille on opetettu turvallinen reitti kouluun. Reitiltä poiketaan yleensä vain kavereiden tai vaihtelunhalun takia. Joka viidennen matka kulkee ainakin toisinaan vanhempien auton kyydissä.

Muutamia poimintoja koululaisten toiveista:

”Aikuiset hidastaisivat kohdattaessa ja antaisivat kulkea rauhassa yli suojatien”
”Katsoo koko ajan tietä, ei katso yhtään puhelimeen”
”Suojatien kohdalla ei hujastelua eikä pysähtyneen auton ohittelua”
”Ajaisivat hiljempaa ja eivät käyttäisi kännykkää ajaessa”

Lähde: If Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat