Liikenne Uutinen 14.4.2016

Kysely: 89% suomalaiskuskeista vähintään muiden tasolla

Vain 4% kyselyyn vastanneista myönsi ajotaidoissaan olevan puutteita.

Bosch on kartoittanut suomalaisten kuljettajien asenteita nettikyselyssä, johon osallistui noin 1 000 suomalaista kuskia. Itseluottamusta meiltä ei ainakaan puutu, sillä yhdeksän kuljettajaa kymmenestä kertoi ajavansa vähintään yhtä hyvin kuin muutkin tiellä liikkujat. Miehistä peräti joka kolmas ja naisistakin joka viides pitää itseään myyttien taikaolentona, eli keskivertoa parempana kuljettajana. Erinomaisena kuljettajana itseään piti 13 prosenttia miehistä ja 7 prosenttia naisista.

Vastaajista 7 prosenttia (miehistä 3% ja naisista 13%) kertoi olevansa ratissa hiukan epävarmoja, mutta pääsevänsä turvallisesti perille. Vain 4 prosenttia vastaajista myönsi suoraan, että ajotaidoissa voisi olla parantamisen varaa.

Tärkeimpiä turvallisuusseikkoja kysyttäessä ykköseksi nousee maltti, jonka valitsi 41 prosenttia vastaajista. Jaetulla kakkossijalla 23 prosentin osuuksilla ovat hyvä ajotaito ja hyvät renkaat. Miesten vastauksissa korostuu naisia useammin maltin osuus liikenneturvallisuuden tekijänä (46% miehistä, 34% naisista), naiset taas korostavat hyvän ajotaidon merkitystä selvästi enemmän (naisista 27%, miehistä 19%). Sukupuoleen katsomatta joka kymmenes korostaa kuljettajaa avustavien järjestelmien, kuten ABS-jarrujen ja ESP-ajonvakautuksen, tärkeyttä turvallisuuden lisäämisessä.

Renkaiden vaihto jakaa suomalaisia eri leireihin. Miehistä kaksi kolmesta vaihtaa renkaat itse, naisista vain joka kymmenes tarttuu rengasavaimeen. Vastaavasti naisista 60 prosenttia kertoo perheenjäsenen huolehtivan renkaiden vaihdosta, kun taas miehistä vain 4 prosenttia antaa sukulaisten hoitaa homman. Vastaajista joka neljäs vie auton huolto- tai rengasliikkeeseen.

Vastaukset kerättiin 18–74-vuotiailta suomalaisilta syksyllä 2015.

Lähde: Bosch, kuva: Santeri Petrell

 

Jaa artikkeli