Liikenne Uutinen 21.9.2015

Lakimuutos voi tuoda Segwayt Suomen kaduille.

Toistaiseksi laki ei tunne kevyitä sähköajoneuvoja.

Segwayllä, tehokkaammilla sähköavusteisilla polkupyörillä ja muilla kevyillä sähköajonevoilla ei ole saanut ajaa Suomessa kuin suljetulla alueella. Maamme lainsäädäntö ei ole tunnistanut ajoneuvoluokkaa.

Hallitus antoi 17. syyskuuta esityksen ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta, jotta kevyt sähköajoneuvot saataisiin laillisiksi.

Lakimuutoksella poistettaisiin myös Suomen ja EU:n säädösten välisiä päällekkäisyyksiä, jotka koskevat kaksi- ja kolmepyöräisiä ajoneuvoja sekä maa- ja metsätaloudessa käytettävien nelipyöräisten tyyppihyväksyntää.

Ei rekisteröintitarvetta

Kevyiden sähköajoneuvojen ajamiseen ei esitetä ajokorttia, rekisteröintiä tai katsastusta. Lakiesitys pyrkii toteuttamaan hallitusohjelman tavoitetta normien purkamisesta.

Alle 15 kilometriä tunnissa kulkevat kevyet sähköajoneuvot noudattaisivat jalankulkijan liikennesääntöjä. Isompia enintään 25 kilometriä tunnissa kulkevia laitteita saisi käyttää polkupyöräilijöiden liikennesäännöillä. Segwayn kaltaisilla kulkuneuvoilla saisi ajaa myös jalkakäytävillä, mikäli niillä ajetaan enintään kävelynopeutta. Käyttäjältä edellytettäisiin kypärää.

Lakimuutos halutaan voimaan mahdollisimman nopeasti, viimeistään vuoden 2016 alussa.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuva: Segway

Jaa artikkeli