Liikenneturvallisuusviikko

Liikenne Uutinen 14.9.2016

Liikenneturvallisuusoppia lapsille – mukana koulu, liikennekasvattajat ja leijona

Liikenneturvallisuusviikko jalkautui kouluun ja päiväkotiin Helsingissä. Vilkkaassa ja suurelta osin vielä rakenteilla olevassa Kalasataman kaupunginosassa tankattiin liikenneturvallisuusoppia lystiä, toiminnallisuutta ja musiikkia unohtamatta.

Kalasatama on yksi suurimmista Helsingin rakenteilla olevista uusista asuinalueista. Rakennustyöt ovat vielä kesken, mutta Kalasatamassa asutaan jo.

Elokuussa alueella ovensa avasi vastavalmistunut Kalasataman koulu ja päiväkoti, joten pieniä kulkijoita riittää lähikaduilla. Keskiviikkona Kalasatamassa järjestettiin esikoululaisille ja päiväkotiryhmille oma liikenneturvallisuustempaus osana lasten liikenneuturvallisuusviikkoa.

Liikenneturvallisuusviikko

– Ympäristö muuttuu tässä koko ajan. Ensimmäinen koulu- ja päiväkotirakennuksista on nyt valmis, seuraava osa valmistuu 2020, joten saamme vielä rakennustyömaan omalle pihallemmekin, tapahtumaa seuraamaan saapunut Kalasataman koulun rehtori Marjaana Manninen kertoo.

Rantakaistaleella rakennetaan vielä vuosia. Keskeneräinen ja jatkuvassa muutoksessa oleva ympäristö ja alueen liikenne ovat haastava yhdistelmä liikenneoppineelle aikuiselle, lapsista puhumattakaan.

– Vanhemmat on otettu mukaan liikenneturvallisuustyöhön lähialueen vaaranpaikkojen tunnistamiseksi. Lisäksi toimimista vaaranpaikoissa mietitään yhdessä lasten kanssa. Myös viereisen rakennustyömaan edustajat ovat käyneet keskustelemassa kanssamme rakentamisen aiheuttamasta liikenteestä lähikaduillamme, Kalasataman päiväkodin johtaja Elina Levonen kertoo.

Takapenkillä liikennetaidot eivät kartu

Liikenneturvallisuustapahtuma kannustaa kouluja antamaan vanhemmille neuvoja lasten turvalliseen liikkumiseen kodin ja koulun välillä. Jos vanhemmat kokevat, että koulureitti on lapselle liian vaikea, matkaa kannattaa harjoitella esimerkiksi reippaasti yhdessä kävellen.

Liikenneturvallisuusviikko_kertajulkaisu

– Hyvä keino on suunnitella sopivin reitti kouluun yhdessä lapsen kanssa. Kun koulumatkaa harjoitellaan yhdessä, opetellaan reitin lisäksi oikeat tavat toimia liikenteessä. Lisäksi lasta voi saattaa kouluun kävellen silloin tällöin tai perustaa lähialueen lasten ja vanhempien kanssa kävelevä koulubussi, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski opastaa.

Vaikka olisi mahdollista kuljettaa lapsi kouluun autolla, kannattaa lasta kannustaa kulkemaan koulumatkat omatoimisesti jalan tai taitojen kartuttua pyörällä.

– Auton takapenkiltä liikennetaidot eivät kartu samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkevalla. Kävelemällä kouluun edes osan matkaa, lapsi pääsee nauttimaan myös ulkoilun hyödyistä eikä koulun ympäristö ruuhkaudu autoliikenteestä, Tuomikoski lisää.

Liikenneturvallisuusviikko_Kalasatama

Liikenneturvallisuusviikko laulattaa

Liikenneturvallisuustapahtumassa Kalasataman päiväkodin 5-vuotiaat sekä esikoululaiset pääsivät harjoittelemaan turvallista suojatienylitystä Liikenneturvan suojatierastilla.

Paikalla oli myös liikenneturvallisuuden valvonnasta vastaava poliisi partioautoineen. Maijan ja poliisipartion lisäksi Kalasatamaan oli saapunut Nallekopla, eli Helsingin Poliisisoittokunnan lastenorkesteri. Soittavaa ja laulavaa orkesteria johtanut vanhempi konstaapeli Lasse Pousi sai lasten iloksi houkuteltua lavalle myös leijonan.

Liikenneturvallisuusviikko_Kalasatama

 

– Tapahtumassa tehdään liikennekasvatus näkyväksi hauskalla ja toiminnallisella tavalla. Liikennekasvatus on arjen perustyötä, mutta motivaatio aiheeseen kasvaa ja pysyy yllä, kun välillä tehdään jotain ekstraa. Ja kun saadaan koulun ulkopuolisia yhteistyökumppaneita mukaan, on tällainen tapahtuma hyvä alku koko kouluvuoden mittaiselle liikenneturvallisuuskasvatukselle, Liikenneturvan Satu Tuomikoski kiittelee.

Liikenneturvallisuutta pyöräilemällä

Liikennetapahtumaan osallistui myös Autoliitto. Järjestöpäällikkö Taina Kytäjä-Roimun tuliaisina vasta-avatun koulun oppilaat  saivat 250 heijastinta ja tietoa vuotuisesta Fillarimestari-kisasta

– Fillarimestari on yksi Autoliiton tavoista osallistua liikenneturvallisuustyöhön kouluissa. Aluekilpailut ovat käynnissä nyt eri puolilla Suomea.

Autoliiton järjestämä Fillarimestari-kilpailu on kansainvälisen autoliitto FIA:n koordinoima liikenneturvallisuuskilpailu, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten liikenneturvallisuutta.

Varsinainen kisa koostuu pyörällä suoritettavista ajotaitotehtävistä ja liikennetietoutta mittaavasta kirjallisesta osuudesta.

Suomessa alue- ja mestaruus-kilpailuihin osallistuu vuosittain noin tuhat lasta. Euroopan-laajuisesti Fillarimestari koskettaa yli 2 miljoonaa lasta vuosittain. Kilpailuja on järjestetty Suomessa vuodesta 2003 alkaen.

Jaa artikkeli