Liikenne Uutinen 3.4.2017

Liikennevirasto: kesänopeudet tulevat voimaan viikonloppuun mennessä

Tiet kuivaa, kesä tulee – myös nopeusrajoitusten muodossa.

Kesänopeudet otetaan käyttöön koko maassa viikonloppuun mennessä eli torstain ja perjantain (6.–7.4.) aikana. ELY-keskukset tarkistavat teiden kunnon ennen nopeusrajoitusten vaihtamista. Päällysteiden kunto voi muuttaa tilannetta huonokuntoisimmilla tieosuuksilla, joilla alennetut nopeusrajoitukset jäävät voimaan siihen asti, kunnes päällysteet on korjattu.

Vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien teillä kesänopeuksia on voitu käyttää hyvissä ajo-olosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen.

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan takaisin 120 kilometriin tunnissa, mikäli tieosuudella ei ole pysyvästi alempaa rajoitusta. Pääteillä 80 kilometriin tunnissa lasketut nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Suurin sallittu nopeus näkyy nopeusrajoitusmerkissä.

Talvirajoitus

Halkeamia ja muita vaurioita

Haastava talvikausi on rikkonut tiepäällysteitä. Päällystetyt tiet ovat kärsineet talven lauhoista keleistä harvinaisen paljon, koska päällysteiden jäätymis-sulamissyklejä on ollut koko maassa noin 50 prosenttia keskimääräistä enemmän.

Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan jättää voimaan siihen asti, kunnes päällyste on kunnostettu.

Kevään ajokelit haastavia

Näin keväällä ajokelit voivat vaihdella erittäin hyvästä aina äärimmäisen huonoon. Yöpakkasten jälkeen tie voi olla liukas, eikä lumi- ja räntäsateiltakaan aina vältytä.

Aika ajoin turvallinen ajo voi edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Kevätaurinko houkuttelee teille ja pientareille myös kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Muut liikkujat kannattaa huomioida esimerkiksi jättämällä heille riittävästi tilaa kohdatessa ja ohittaessa.

Lähde: Liikennevirasto Kuvat: Santeri Petrell, Liikennevirasto

Jaa artikkeli