Lipunmyynti päättyy raitiovaunuissa – taustalla miljoonien eurojen säästöt
Tammikuun jälkeen raitiovaunulippua ei voi Helsingissä enää ostaa kuljettajalta.
Helsingin seudun liikenne ja Helsingin kaupunki kertovat raitiovaunujen kuljettajalipunmyynnin päättyvän helmikuun alussa. HSL:n mukaan uudistuksen taustalla on mahdollisuus laajentaa rautatieverkkoa pienemmällä vaunumäärällä. HSL:n mukaan muutos tuo vuosittain 4–5 miljoonan euron kustannussäästöt.
Mobiilipunmyynti 300 prosentin kasvussa
HSL:n mukaan kuljettajamyynnin osuus on vähentynyt vuosittain, ja on tänä vuonna noin kolme miljoonaa euroa. Valtaosa kertalipuista ostetaan nyt jo puhelimella, matkakortilla tai automaateista.
– Varsinkin mobiililippujen myynti on 300 prosentin kasvussa, ja älypuhelimella saa jatkossa entistä useampia lipputyyppejä. Lasten kerta- ja vuorokausiliput on myös juuri tuotu mobiilisovellukseen, HSL:n asiakkuus- ja myyntijohtaja Mari Flink sanoo.
Toiveena parempi täsmällisyys
HSL toivoo, että kuljettajalipunmyynnin lopettaminen parantaa myös raitiovaunuliikenteen täsmällisyyttä.
– Nykyään raitiovaunujen matka-ajasta jopa 17 prosenttia saattaa kulua pysäkillä, HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Lauri Räty sanoo.
Maailmanlaajuinen trendi
Helsingin päätös seuraa HKL:n mukaan rautatieliikenteen kansainvälistä kehityssuuntaa.
– Raitiovaunujen kuljettajalipunmyynnistä on luovuttu maailmanlaajuisesti jo useimmissa raitiovaunukaupungeissa. Raitiovaunujen täsmällisyys paranee välittömästi kuljettajalipunmyynnin päättyessä, kun esimerkiksi matkustajasatamista lähtevät raitiovaunut pääsevät lähtemään liikkeelle aikataulunsa mukaisesti, HKL:n liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi sanoo.
HSL:n mukaan raitiovaunukuljettajien tehtävä on ajamisen lisäksi sama kuin Valtion Rautateiden konduktööreillä: palvella matkustajia muissa matkustamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Lähde: Helsingin kaupunki Kuva: Moottorin kuva-arkisto