Liikenne | Uutinen | 20.10.2019

LVK: kelkan vakuutukset kuntoon ennen edes pihatiellä ajamista

Moottorikelkkakausi lähestyy jälleen. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa kahdesta ehdottomasti muistettavasti asiasta ennen kelkalla liikkumista edes omalla pihatiellä.

Jaa artikkeli

Myös talvikausien suosikkimenopelin, moottorikelkan, omistamiseen ja käyttämiseen liittyy aina velvollisuuksia. Liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa lainkaan, muistuttaa Liikennevakuutuskeskus.

– On hyvä tietää, että lain mukaan liikenteeksi lasketaan myös teiden ulkopuoliset alueet kuten pihatiet, pellot, metsät ja jääalueet, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen toteaa.

Kausipainotteisten ajoneuvojen käyttöönoton yhteydessä tulee olla tarkkana velvollisuuksien hoitamisesta. Mikäli ajoneuvon poistaa liikennekäytöstä ja irtisanoo liikennevakuutuksen, tulee vakuutus muistaa ottaa aina uudelleen ajoneuvoa liikennekäyttöön takaisin otettaessa.

– Kausiluonteisiakaan ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja tai mopoja, ei ole aina välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä. Kausiluonteisuus on saatettu ottaa huomioon ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu neuvoo.

Valvonta tehostuu

Kiinni jääminen on kokoajan todennäköisempää, kiitos jatkuvasti kehittyvän valvontateknologian. Vakuuttamattomalla ja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisen seuraukset ovat hintavat. Vakuuttamattomuusmaksu on maksettava takautuvasti koko ajalta, kun vakuutus ei ole ollut voimassa, vaikka sillä olisi ajettu ainoastaan yhtenä päivänä. Parhaillaan vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden, lisäksi Poliisi poistaa kilvet välittömästi. Myös verot takautuvat vakuutusten lailla.

Mikäli moottorikelkalla, jonka vakuutus ei ole voimassa, sattuu onnettomuus, myöskään kuljettaja ei saa omista henkilövahingoistaan korvauksia.

– Kannattaa tiedostaa, että henkilövahinko voi tulla erittäin kalliiksi, jos henkilö on esimerkiksi työkyvytön lopun elämäänsä, Tuulensuu huomauttaa.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu