4.3.2017

Miehittämättömät ilma-alukset – uusi uhka

drone

Suomessa miehittämättömiä ilma-aluksia koskevat säännöt ovat liberaalit ja asettavat vastuun toimijalle eli laitteen käyttäjälle. Viranomaisvalvonta on riskiperusteista. Valvontaa keskitetään niihin, joiden toiminnassa on ollut huomauttamista.

Suomessa käytettävät miehittämättömät ilma-alukset painavat yleensä 1 000–2 000 grammaa, mutta alusten koko- ja painohaarukka on laaja, puolesta kilosta aina 30 kiloon.

Huhtikuun lopussa 2016 Suomessa oli 522 rekisteröityä RPAS- operaattoria ja ilma-aluksia oli käytössä 729 kappaletta. Suurimmat RPAS –laitteiden käyttäjäryhmät ovat valokuvaajat, mediatalot ja rakennustarkastus.

Toistaiseksi RPAS-toiminta Suomessa ollut hyvin turvallista, mutta tulevaisuudessa miehittämättömien ilma-alusten uhkat turvallisuudelle voivat kasvaa.

Laitteiden suorituskyvyn kohentuessa riskit lisääntyvät. Samalla laitteiden tunnistamisen ja torjuntakeinojen tarve kasvaa. Tunnistamaton ilma-alus voi olla potentiaalinen uhka. Reaaliaikainen paikkatieto on mitä todennäköisimmin tulevaisuuden vaatimus.

Tarkemmista tiedoista kiinnostuneiden iloksi Trafin näkemyksiä miehittämättömästä ilmailusta ja sen kehityksestä Suomessa on koottu Trafin materiaalipankkiin.

Droneja ei saa lennättää lentoasemien lähistöllä.

Mikä on drone? Drone on kansanomainen ilmaisu, jolla tarkoitetaan kaikkia miehittämättömiä laitteita maalla, merellä ja ilmassa. Lennokki on lentämään tarkoitettu laite, jonka mukana ei ole ohjaajaa ja jota käytetään harraste- tai urheilutarkoitukseen.

RPAS (Remotely Piloted Aircraft System): kauko-ohjatun ilma-aluksen käytön kokonaisjärjestelmä, johon sisältyy: kauko-ohjattu ilma-alus, sen kauko-ohjauspaikat, tarvittavat ohjaus- ja seurantayhteydet ja muut erikseen määrätyt käytön edellyttämät järjestelmän osat. Yleensä ammattikäytössä.

Dronejen tulo markkinoille on saanut lennokkiharrastajien lukumäärän reippaaseen kasvuun Suomessa. Kaikkien lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten lennättäjien on hyvä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen ja yksityisyydensuojaan liittyviin asioihin.

Dronet ovat harrastus- tai urheilutarkoituksessa käytettäviä, ilman ohjaajaa ilmassa liikkuvia laitteita. Ne voivat olla joko kauko-ohjattuja tai autonomisia, ns. vapaastilentäviä droneja.

drone

Muista nämä!
- Droneen on oltava suora näköyhteys ja sen on oltava koko ajan ohjattavissa.
- Lähempänä kuin 5 km isosta lentoasemasta lennättäminen ei ole sallittua ilman lennonjohdon lupaa.
- Lennätyskorkeuden on oltava alle 150 metriä.
- Lentoaseman lähialueella (5 km etäisyydellä kiitoteistä) lennätyskorkeus enintään 50 metriä, suurempi korkeus vain lennonjohdon luvalla.
- Dronen lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua.
- Lennätykset eivät saa vaarantaa, haitata eikä estää pelastushelikopterin toimintaa.

Pienten lentokenttien ja helikopteripaikkojen, esim. Nummela ja Meilahti, läheisyydessä lennättämisessä on oltava erityisen varovainen. Ota huomioon myös mahdolliset paikalliset ohjeet.

Lisätietoja:
https://trafi.fi/drone
https://youtu.be/kx4tpee84Fo
https://youtu.be/71OK7msGXTg
https://youtu.be/AVnP0hwIM9M

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat