Vakuutus

Liikenne Uutinen 2.2.2016

Moottoripyöräilijöiden vuosi hiukan edellistä synkeämpi

Liikenneturva muistuttaa motoristeja omien valintojen ja ennakoinnin tärkeydestä.

Liikenneturvan ennakkotietojen mukaan viime vuonna tieliikenteessä menehtyi 20 motoristia. Loukkaantuneita oli 490.

Vaikka moottoripyöräilijöiden liikennekuolemissa oli kasvua vuonna 2015, on motoristien turvallisuus silti parantunut pitkällä aikavälillä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kuolemien määrä on laskenut lähes viidenneksellä. Loukkaantumiset ovat laskeneet samassa ajassa noin kolmanneksella.

Viimeisen kolmen vuoden aikana kuolemaan johtaneista onnettomuuksista peräti seitsämän kymmenestä aiheutuu taajaman ulkopuolella. Samoin loukkaantumisista puolet tapahtuu kaupunkien ulkopuolella. Iso osa onnettomuuksista on ulosajoja. Kaikista moottoripyörällä kuolleista joka viides ja loukkaantuneista 42 prosenttia oli 15–24-vuotiaita.

Liikenneturva korostaa, että omat valinnat ja ennakointi ovat tärkeitä moottoripyöräilijöiden liikenneturvallisuuden parantamisessa.

– Moottoripyöräkanta on käytännössä kasvanut koko ajan yhdeksänkymmentäluvun lopusta lähtien. Samanaikaisesti moottoripyöräilijöiden turvallisuus on parantunut. Omat valinnat ovat tärkeä osa motoristin turvallisuutta ja omaa liikenneturvallisuutta voi turvallisilla valinnoilla aina kehittää. Riippumatta siitä, kuinka taitava tai kokenut kuljettaja kokee olevansa, kommentoi Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Neljä viidestä motoristista kertoi Liikenneturvan ja Suomen Motoristit ry:n (SMOTO) kyselyssä ajaneensa mutkaan niin suurella nopeudella, että tiellä pysyminen on ollut vaikeaa. Lähes jokainen tunnusti myös rikkoneensa nopeusrajoitusta maantiellä, ainakin joskus.

– Vakavat moottoripyöräonnettomuudet ovat edelleen pääosin yksittäisonnettomuuksia ja ne tapahtuvat miehille. Turha riskinotto ja tilanteeseen sopimaton nopeus näkyy edelleen onnettomuuksien taustalla, Vuoristo kertoo.

 

Lähde: Liikenneturva

Jaa artikkeli