Liikenne Uutinen 5.10.2016

Nolo palkinto Liikenneturvalta

Facebookissa heijastimien ja heijastinliivien puolesta puhuvan ryhmän perustanut Siiri Saarinen Orimattilasta sai Liikenneturvan tiedotuspalkinnon.

Keskiviikkona Lahdessa jaetun palkinnon perusteena oli Siiri Saarisen alullepanema Facebook-ryhmä Taikaviitta – siistii olla nolo.

Liikenneturva antoi palkinnon Siiri Saariselle.

Siiri Saariselle tiedotuspalkinnon luovuttivat Kaisa Hara ja Kari Pitkänen.

Ryhmä sai alkunsa vuosi sitten, kun Siiri Saarinen kohtasi iltalenkillä äidin lapsineen.

– Lähdin koirien kanssa lenkille, jonkin ajan kuluttua vastaan käveli äiti ja poika (noin 4-vuotias), he pysähtyivät ihmettelemään. Poika kysyi minulta mikä koiralla on kaulassa, vastasin sen olevan vilkkuva heijastinpanta. Pojan mielestä se oli niin hieno. Sen jälkeen poika kysyi mikä minulla itselläni oli päällä, vastasin sen olevan taikaviitta! Autot näkevät minut jopa pilkkopimeässä… poika kiljaisi äidilleen haluavansa samanlaisen, äiti vastasi pojalle ilkeällä äänensävyllä ”ET SAA, SE ON IHAN NOLO!” Jähmetyin täysin, jos olisin tajunnut olisin vastannut et musta on niin siistii olla nolo!!! Aikuiset päättävät mikä on noloa, ei lapsi ymmärrä miksei saa siistii taikaviittaa! Täten julistan, että musta on siistii olla nolo! Älä ole tyhmä aikuinen vaan osta lapsellesi taikaviitta!”

Tämän postauksen Siiri Saarinen kirjoitti Facebookkiin 30.10.2015.

Sen jälkeen tarina alkoi levitä. Ryhmä kasvoi nopeasti. Parhaimmillaan ryhmässä oli liki 20 000 seuraajaa. Jäsenet jakavat siellä yhä edelleen kuvia itsestään ja lemmikeistään. Lisäksi ryhmästä löytyy paljon vinkkejä hauskoista ja erilaisista heijastavista tuotteista ja tietenkin tarinoita siististi noloista ja näkyvistä hahmoista liikenteessä.

– Ajattelin, että viimeistään kesällä ryhmä hiipuu, mutta oli hauska huomata, että niin ei käynytkään. Kesälläkin sinne lähetettiin päivityksiä. Vähän on seuraajia pudonnut pois, mutta tilalle on tullut jatkuvasti uusiakin. Ja nyt syksyn tullen ryhmän toiminta on taas vilkastunut, Siiri Saarinen iloitsee.

Siiri Saarinen

Siiri Saarinen

Positiivisuus edellä

Siiri Saarinen edustaa juuri itse parhaiten sitä henkeä, mikä Taikaviitta –ryhmässä vallitsee. Ketään syyllistämättä, mutta iloiten omista ja lemmikkien noloista kuvista, ryhmä onnistuu levittämään hyväntuulista liikennevalistusta ihan tavallisten facebook-käyttäjien voimin. Muistutettakoon tässä kohtaa, että noloksi ryhmässä nimitellään kaikkea ja kaikkia, jotka ovat halunneet tehdä itsensä näkyväksi liikenteessä. Ryhmän jäsenet osaavat harvinaisen taidon: he nauravat itselleen.

Siiri Saarinen asuu itse pientaloalueella, missä ei ole katuvaloja. Heijastinliivien käyttö on ollut hänelle itsestäänselvyys.

Siiri Saarinen asuu itse pientaloalueella, missä ei ole katuvaloja. Heijastinliivien käyttö on ollut hänelle itsestäänselvyys.

Yrittäjätkin mukaan

Taikaviitan levittäydyttyä nopeaan tahtiin sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa se tavoitti myös erilaiset yrittäjät ja käsityöläiset.

Ryhmästä löytyy valtava määrä postauksia erilaisista itse tehdyistä heijastimista ja asusteista. Myös lemmikkien heijastavat varusteet ovat näkyvästi esillä. Ideoita on jaettu niin koirien, kissojen, hevosten kuin sikojenkin taikaviittoihin.

Siiri Saarinen taikaviittoineen päätyi myös viime syksyn joulunavaukseen kotikulmillaan Orimattilassa. Sielläkin jaettiin taikaviittoja ja myös moni kauppa eri puolilla Suomea on ottanut ’Siistii olla nolo’ –tuotteet myyntiin.

Tuotteet eivät ole Siiri Saarisen käsialaa, vaan niille on löytynyt ryhmän keskuudesta muita ideoijia ja toteuttajia.

Mäyräkoirat Niilo ja Matti ovat myös tottuneita noloilijoita. Heijastinliivit ovat käsityötä mittojen mukaan. Niilo=ruskea, Matti=musta

Mäyräkoirat Niilo ja Matti ovat myös tottuneita noloilijoita. Heijastinliivit ovat käsityötä mittojen mukaan.

Liikenneturvan tiedotuspalkinto

Liikenneturvan tiedotuspalkinto myönnetään vuosittain viestinnälliselle teolle, jonka tavoitteena on liikenneturvallisuuden lisääminen tai toimiminen muutoin liikenteen hyväksi siten, että liikenneilmapiiri tai liikennekäyttäytyminen paranevat.

Siiri Saariselle tiedotuspalkinnon luovuttivat keskiviikkona 5.10.2016 Suomen Moottoripyörämuseolla Lahdessa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara ja Liikenneturvan tiedotusalan neuvottelukunnan puheenjohtaja Kari Pitkänen.

On helppo yhtyä Taikaviitta –ryhmän ja Siiri Saarisen toivotukseen: ollaan yhdessä niin noloja, että koko Suomi pukeutuu taikaviittaan!

Jaa artikkeli