Trondheim

Liikenne Uutinen 2.1.2017

Norjassa tutkittiin, miten sähköautoilu muuttaa ajotapoja

Tiheä pikalatausverkosto helpottaa arkiliikkumista sähköautolla.

Norja on Euroopan johtava sähköautomaa, jossa on tutkittu monesta näkökulmasta sähköautoilua. Vanhempi tutkimusinsinööri Erik Figenbaum kertoo tuloksia laajasta kyselytutkimuksesta.

Liikenteen talouden instituutin tutkimuksessa Oslossa selvitettiin miksi autoilija oli hankkinut sähkö- tai hybridiauton ja miten hän autoaan käyttää.

Trondheim

Tutkimuksen päätuloksia on, että valtiovallan auttava käsi eli verohelpotukset ovat ratkaisevassa asemassa autovalintaa tehtäessä.

– Moni on myös valmis hankkimaan seuraavaksi autokseen sähköauton, Figenbaum kertoo.

Trondheim

Kiinnostava tulos on sekin, ettei monikaan ollut hybridi- tai sähköautoiluun siirryttyään muuttanut – tai joutunut muuttamaan – aiempia autoilutapojaan. Sähköautoilla ajetaan siis aivan kuten aiemmin ajettiin polttomoottorin voimin.

– Tätä tulosta selittää Norjan jo varsin tiheä pikalatausverkosto, Figenbaum taustoittaa.

Moni kertoi suunnittelevansa ennakolta ajamista lataustarpeiden vuoksi, muttei kokenut sitä kovinkaan suurena hankaluutena. Sähköautojen toimintamatkan toki toivottiin kasvavan nykyisestä. Lataustarpeet koettiin sitä hankalampana, mitä syrjemmässä asutustihentymistä ja myös pikalatauspaikoista autoilija asui ja liikkui.

Sähköautoilu Norjassa

Liikenteen talouden instituutti

Liikenteen talouden instituutin tutkimus

Jaa artikkeli