Liikenne 15.3.2014

Nukketohtori – Ihmiskehoa imitoimassa

Testihallin pitkällä seinustalla riippuvat testinuket näyttävät kauempaa kuin hylätyiltä leluilta, mutta ovat kaikkea muuta. Yhden testinuken hinta on 100 000 dollaria.

Kumipintainen dummie jäljittelee muotojensa, painonsa, tukirankansa, niveltensä ja liikkuvuutensa puolesta mahdollisimman tarkasti ihmiskehoa. Nuken keho on täynnään tuoreinta anturitekniikkaa.

Nuken vaatetuksellakin on merkitystä. Testinukeilla on kengät jalassa, aivan kuten ihmisilläkin.

– Koskaan ei voi tietää, koska jokin testinukke joutuu eläkkeelle, testinukke-teknikko Sandra Laine-Hedblom kertoo ja ruuvaa irti testinuken takaraivon. Pääkopan sisällä on kaikki kohdallaan.

– Etenkin kumiosat toki rikkoutuvat, veltostuvat tai haperoituvat, mutta muutoin nuken rakenne voi kestää vuosia.

100 000 taalan nukke

Jokaisen seitsemän käyttökerran jälkeen nukke tarkastetaan perusteellisesti. Rikkoutuneet osat vaihdetaan uusiin. Nukkekorjaamon hyllyllä on kirkkaissa muovipusseissa oikeita ja vasempia sääriä sekä kaikkia muita kehonosia.

Nukkeja on useita erilaisia ja erikokoisia, aivan kuten ihmisiäkin: mies-, nais- ja lapsinukkeja. Naisnukkeja on kolme: pieni- ja isokokoinen nainen sekä raskaana oleva nainen. Keskikokoista naista jäljittelevää nukkea ei tarvita, sillä sen Volvo on mallintanut tietokonemalliksi. Ja onpa käytössä myös hirvinukke.

Yhden testinuken hinta on 100 000 dollaria eli noin 76 600 euroa. Sillä saisi Volvo XC60 T6 AWD R-Desing -mallin automaattivaihteistolla.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Jaa artikkeli