15.5.2017

Päivän kuva: Arvovieraita uhanalaiselle Malmin lentoasemalle

DC-3

Euroopan kulttuuriperintö-tapahtuman osallistujat tutustuivat DC-3 -koneella Helsinki-Malmin uhanalaiseen lentoasemaan, joka on funkkis-tyylisine rakennuksineen yksi Euroopan uhanalaisimmista kulttuuriperintökohteista.

Turussa järjestetty Euroopan merkittävin vuosittainen kulttuuriperintötapahtuma European Heritage Congress kokosi yhteen lähes 400 kansainvälistä vierasta viisipäiväiseen kongressiin.

Tänään maanantaina 15.5.2017 ohjelmassa oli vierailukäyntejä kolmessa eri ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä tutustui Naantalin ja Rauman historiallisiin kaupunkeihin. Toinen ryhmä vieraili Turun arkkitehtuurikohteissa ja Alvar Aallon suunnittelemassa Paimion parantolassa.

Kolmas ryhmä lensi historiallisella, vuonna 1942 rakennetulla DC-3 –koneella Turun lentoasemalta uhanalaiselle Malmin lentoasemalle. Mukana oli Europa Nostran johtoa sekä Euroopan komission koulutus- ja kulttuurijohtaja Michel Magnier.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomen uhanalaisin

Malmin lentoasema on tärkeä osa Suomen ja Helsingin historiaa: Funktionalistista tyyliä edustavat terminaali ja lentokonehalli ovat rakennustaiteellisesti arvokkaita. Lentoasema kiitoratoineen ja rakennuksineen on historiallisesti ainutlaatuinen koko Euroopassa. Miljöökokonaisuutena se on yksi maailman parhaiten säilyneistä 1930-luvun kansainvälisistä lentoasemista

Kenttäkokonaisuus on valittu 2000-luvulla kahdesti kansainvälisen World Monuments Fundin ylläpitämälle maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle. Sen valintapaneelissa ovat edustettuina mm. ICOMOS ja ICCROM, jotka ovat UNESCOn maailmanperintöohjelman neuvonantajaorganisaatioita.

Kentän kulttuurihistoriallinen arvo perustuu sekä Museoviraston että World Monuments Fundin mukaan suurelta osin juuri siihen, että se on yhä vireästi elävä lentokenttäkokonaisuus.

Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra Finland on valinnut Helsinki-Malmin lentoaseman Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi.

Kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö

Viisipäiväinen tapahtuma huipentuu illalla järjestettävään Euroopan unionin ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkintojuhlaan. Perinteisesti palkinnot jakaa järjestön puheenjohtaja, oopperalaulaja Plácido Domingo yhdessä EU:n kulttuuriasioiden komissaarin kanssa, ja läsnä on maan korkein johto.

– Tämä on Euroopan merkittävin vuosittainen kulttuuriperintötapahtuma, ja olemme erittäin iloisia saadessamme sen Amsterdamin, Lissabonin, Ateenan, Wienin, Oslon ja Madridin jälkeen viimein Suomeen ja Turkuun, Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen riemuitsee.

Europa Nostra on eurooppalainen kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö sekä paikallisten ja kansallisten kulttuuriperintöyhdistysten liitto, johon voi liittyä myös henkilöjäsenenä. Järjestö toimii jo 42 Euroopan maassa ja läheisessä yhteistyössä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa.

Teksti ja kuva: Timo Turkula

Luetuimmat