9.6.2016

Paljasta outo nopeusrajoitus – väärästä rajoituksesta ei tarvitse kärsiä

Liikennemerkki

Poikkeavia nopeusrajoituksia ei voi asettaa huvin vuoksi. Tienkäyttäjä voi tehdä ilmoituksen virheelliseksi kokemastaan järjestelystä tienkäyttäjän linjaan. Virheet luvataan korjata.

Turhia nopeusrajoituksia esimerkiksi tietyömaiden yhteydessä ei pitäisi olla.

– Jokaisen tietyömaan osalta on määritelty rajoitusten asettaminen. Jos ohjeista poiketaan, siihen on oltava syy, toteaa työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen Liikennevirastosta.

– Nopeusrajoitusten asettamiseen ei ole määritelty tuntimäärää, vaan niiden asettaminen perustuu urakoitsijan ammattitaitoon ja harkintaan. Periaate on, että liikenteelle ei saa aiheuttaa aiheetonta haittaa. Joskus esimerkiksi koneiden liikuttelu tai muu toiminta työmaalla vaatii rajoituksen asettamista ennen varsinaisten töiden alkamista. Tämä saattaa tienkäyttäjästä näyttää aiheettomalta, mutta on kyllä turvallisuuskysymys.

Nopeusrajoituksia ja tietyömaiden muitakin poikkeusjärjestelyjä valvoo paikallinen tienpitoviranomainen, yleensä Ely-keskus. Isoimmat hankkeet ovat suoraan Liikenneviraston valvonnassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Soita numeroon 0200 2100

Ohjeet määrittävät, koska rajoituksen saa asettaa ja milloin se on poistettava. Asiaa valvotaan ja myös tienkäyttäjä voi ilmoittaa virheelliseksi kokemastaan järjestelystä.

Jos outoa nopeusrajoitusten käyttöä huomataan, siihen voi olla selitys. Aina on kuitenkin mahdollista, että virheitä tai unohduksia sattuu. Niihin luvataan puuttua.

– Nopein tapa on soittaa tienkäyttäjän linjaa numeroon 0200 2100. Se päivystää ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä, Risto Lappalainen neuvoo.

Teksti: Eila Parviainen Kuva:

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat