Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 5.8.2023

Poliisi: liikenteen alkuvuosi turvallinen – etenkin mopoilijoille

Kuluvan vuoden kesäkuun loppuun mennessä tieliikenteessä menehtyi 16 ihmistä vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Poliisilla on myönteistä kerrottavaa alkuvuoden tieliikenteestä: turvallisuus kuuden kuukauden ajanjaksolla on kehittynyt parempaan suuntaan viime vuoden vastaavan ajanjaksoon verrattuna.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta on käynyt lävitse poliisin liikennevalvonnan kuukausiseurannan tilastoja, johon kuolleiden ja loukkaantuneiden osalta tiedot tulevat Tilastokeskuksesta.

Alkuvuoden (tammi–kesäkuu) tieliikenteessä kuoli 69 henkeä eli 16 henkeä vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Alkuvuosi on ollut turvallinen etenkin mopoilijoille: ei yhtään menehtynyttä.

Poliisitarkastaja Kallio kertoo, että kuluvan vuoden kesäkuun loppuun mennessä ei ole ennakkotietojen mukaan menehtynyt yhtään alle 15-vuotiasta liikenteessä.

– Lasten, joilla olisi elämä vasta alussa, kuolemat koskettavat aina erityisesti ja siksi on hieno asia, että lasten kuolemilta on vältytty ainakin vielä tässä vaiheessa vuotta.

Pyöräilijöitä kuoli alkuvuonna 3 eli 5 vähemmän kuin vuonna 2022. Pakettiautoissa menehtyneitä puolestaan kertyi peräti 8, kun edellisvuonna vastaavaan aikaan ei sattunut yhtään kuolintapausta.

Ennakkotiedot täydentyvät synkemmiksi

Kallio muistuttaa, että ennakkotiedot antavat liikenteen turvallisuustilanteesta liian myönteisen kuvan.

Kallion kertomassa vertailussa ovat vuoden 2022 osalta lopulliset kuolintilastot, tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan osalta kyseessä ovat ennakkotiedot, jotka siis täsmentyvät ajan kuluessa.

Täsmentyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että kuolinsarakkeisiin tulee lisää tapauksia.

Kuolleeksi tilastoituu henkilö, joka on kuollut onnettomuuden seurauksena 30 vuorokauden kuluessa onnettomuudesta, pois lukien sairaskohtauksiin kuolleet.

Kallio kiteyttää poliisin tavoitteet tulevaisuuden liikenneturvallisuuden suhteen.

– Menehtyneiden kokonaisluvun pieneneminen on juuri se, jota tavoittelemme ja pyrkimyksenä on painaa luku nollaan viimeistään vuonna 2050.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli