Suojatie_Helsinki_8_2023_MJ

Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 21.8.2023

Poliisi vahtii autoilijoita suojateillä – ja pyöräilijöiden käyttäytymistä

Poliisin valvonta kohdistuu siihen, noudattavatko ajoneuvojen kuljettajat suojatiesääntöjä. Poliisi seuraa myös pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajien liikennekäyttäytymistä.

Poliisi valvoo viikolla 34 tehostetusti suojateillä sitä, noudattavatko ajoneuvojen kuljettajat suojatiesääntöjä. Poliisi tarkkailee myös sitä, miten suojaamattomat tienkäyttäjät, kuten jalankulkijat ja pyöräilijät, noudattavat liikennesääntöjä, kuten väistämissääntöjä ja liikennevaloja.

– Valvontapäivänä puutumme myös suojaamattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin muun muassa suojateiden läheisyydessä, pyöräteillä ja -kaistoilla, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tänä vuonna tammi–kesäkuussa tieliikenteessä on menehtynyt kolme pyöräilijää, 10 jalankulkijaa ja 8 moottoripyöräilijää, muttei yhtään mopoilijaa. Loukkaantuneita samoissa ryhmissä on yhteensä 530, joista suurimpana ryhmänä on pyöräilijät (200 loukkaantunutta).

– Suojaamattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista Suomessa viime vuonna oli 34 prosenttia. Näissä luvuissa ovat mukana moottoroidut kaksipyöräiset ajoneuvot. Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio korostaa.

Kaikki ei päädy tilastoihin

Kallion mukaan on hyvä huomioida, että kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan ns. yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon ja eivät täten päädy viralliseen tilastoon.

– Todellisuudessa loukkaantuneiden määrä on merkittävästi suurempi kuin tässä virallisessa tilastossa, Kallio muistuttaa.

Suojaamaton tienkäyttäjä on kansainvälisessä käytössä oleva termi, ja sillä tarkoitetaan muun muassa jalankulkijoita, pyöräilijöitä, esimerkiksi sähköskuuttien kuljettajia sekä muita heikommin suojattuja tiellä liikkuvia kuten mopoilijoita.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli